Αρχική Οικονομία “Αρρυθμίες” στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς – Τι προκύπτει από τις φορολογικές δηλώσεις

“Αρρυθμίες” στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς – Τι προκύπτει από τις φορολογικές δηλώσεις

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Αρρυθμίες στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς αρκετών μικρομεσαίων νοικοκυριών αποτυπώνουν τα στοιχεία εκκαθάρισης των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Κι αυτό γιατί τα εισοδήματα που δηλώθηκαν από μισθωτούς, συνταξιούχους, εισοδηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες είναι 1,9 δισ ευρώ λιγότερα από πέρσι! Ειδικότερα, μισθωτοί και συνταξιούχοι δήλωσαν 57,9 δισ ευρώ, δηλαδή περίπου 870.000.000 ευρώ λιγότερα από το 2016.

Σύμφωνα με ειδικούς η…βουτιά οφείλεται στη μείωση των αποδοχών τους, αφού ακόμα και στις περιπτώσεις που δημιουργήθηκαν θέσεις εργασίας, πρόκειται για θέσεις περιστασιακής ή μερικής απασχόλησης- όπως προκύπτει και από τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗΣ- που αμείβονται πολύ χαμηλότερα από τις θέσεις πλήρους απασχόλησης.

Σχεδόν 120.000.000 ευρώ λιγότερα από πέρσι ήταν τα όσα δήλωσαν όσοι έχουν εισοδήματα από ενοίκια και μένει να διαπιστωθεί από τις διασταυρώσεις που θα κάνει η ΑΑΔΕ. Περίπου 900.000.000 ευρώ λιγότερα από το 2016 δήλωσαν οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Ένα μεγάλο μέρος μπορεί να εξηγηθεί από τη πτώση του τζίρου, όμως σίγουρα είναι αρκετοί αυτοί που προτίμησαν να αποκρύψουν το εισόδημα τους για δύο λόγους.

Πρώτον για να αποφύγουν τις επιβαρύνσεις που προκύπτουν από τα μικτά εισοδήματα και δεύτερον για να μη κλιθούν να καταβάλουν υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές. Υψηλόβαθμοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι από τις παραπάνω αρρυθμίες υπάρχει κίνδυνος να ανοίξει “τρύπα” τουλάχιστον 500.000.000 ευρώ στα φετινά έσοδα από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, ενώ κρούουν το κόδωνα του κινδύνου και για τα έσοδα του ΕΝΦΙΑ.