Οι… αρρυθμίες στις Fast track συντάξεις “έφαγαν” σε ασφαλισμένο 5 χρόνια και 3 μήνες συντάξιμης υπηρεσίας, τα στοιχεία που έχουν υποβληθεί δεν επαληθεύονται πριν από την έκδοση της πράξης απονομής σύνταξης, αλλά ελέγχονται εκ των υστέρων

Σημαντικά λάθη στην έκδοση των συντάξεων μετά τη θέσπιση των διαδικασιών fast track διαπιστώνουν, δυστυχώς εκ των υστέρων, αρκετοί ασφαλισμένοι, με τα κυριότερα προβλήματα να εντοπίζονται στη μη ορθό υπολογισμό του ασφαλιστικού χρόνου και των συντάξιμων αποδοχών.

Υπενθυμίζεται ότι το σύστημα των fast track συντάξεων προβλέπεται ρητή προθεσμία τριών μηνών -με σημείο εκκίνησης την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης- εντός της οποίας πρέπει να εκδοθεί η σύνταξη. Στον χρόνο αυτό, η υπηρεσία του ΕΦΚΑ πρέπει να ελέγξει το ασφαλιστικό ιστορικό του αιτούντος και να αποφασίσει αν δικαιούται σύνταξη και το ύψος της. Εάν δεν καταφέρει να ολοκληρώσει τη διαδικασία μέσα σε τρεις μήνες, τότε βγάζει τη σύνταξη με βάση δύο μόνο δεδομένα:

Πρώτον, το ασφαλιστικό ιστορικό όπως είναι καταγεγραμμένο στο ηλεκτρονικό σύστημα «ΑΤΛΑΣ» του ΕΦΚΑ και δεύτερον, τις δηλώσεις και στοιχεία που έχουν υποβάλει οι ασφαλισμένοι με την αίτησή τους για συνταξιοδότηση για να τεκμηριώσουν ότι έχουν περισσότερο χρόνο από αυτόν που «βλέπει» το σύστημα του ΕΦΚΑ.

Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι τα στοιχεία που έχουν υποβληθεί δεν επαληθεύονται πριν από την έκδοση της πράξης απονομής σύνταξης, αλλά ελέγχονται εκ των υστέρων. Αυτή είναι και η βασική φιλοσοφία της διαδικασίας ταχείας απονομής σύνταξης (fast track).

Η διαδικασία αυτή, λοιπόν, αφενός επιταχύνει την απονομή της σύνταξης αφετέρου οδηγεί σε «αποκλίσεις» από τα πραγματικά ποσά σύνταξης που δεν αποδίδονται στους δικαιούχους. Υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εργασίας αναγνωρίζουν τα λάθη σημειώνουν, όμως, ότι οι αποφάσεις διορθώνονται σε διάστημα δύο μηνών. Κάτι δεν φαίνεται να ισχύει για όλες τις περιπτώσεις.

«Ενημερώθηκα πως υπολογίστηκε η σύνταξη μου, ήρθε, μάλιστα, και με το ταχυδρομείο η απόφαση. Διαπίστωσα ,λοιπόν, πως δεν μου υπολόγισαν 5 χρόνια και 3 μήνες συντάξιμης υπηρεσίας (τα χρόνια της υποχρεωτικής υπηρεσίας υπαίθρου, το “αγροτικό” δηλαδή, και τα χρόνια της ειδικότητας» αναφέρει στο Flash.gr εν δυνάμει συνταξιούχος, του οποίου η αίτηση μπήκε στο fast track σύστημα απονομής.

Ο εν λόγω ασφαλισμένος έστειλε με συστημένο ταχυδρομείο την ένστασή του στις 22 Απριλίου, ενώ η παραλαβή της αίτησης έγινε δύο ημέρες μετά. Ωστόσο, μέχρι τις 10 Μαΐου η αίτηση δεν είχε πρωτοκολληθεί , ενώ σε επικοινωνία που είχε με τον ΕΦΚΑ ενημερώθηκε οτι μπορεί να κάνει να πρωτοκολληθεί έως και ενάμιση μήνα, κάτι που ,φυσικά, δε συνάδει με τη φιλοσοφία του συστήματος fast track.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον καταγγέλλοντα η πρώτη σύνταξη που του πιστώθηκε, μετά τον υπολογισμό, ήταν 812 ευρώ, όταν σαν προκαταβολή, πριν τον υπολογισμό δηλαδή, λάμβανε 1180 ευρώ! «Λόγω του λάθους τους, θεωρούν ότι η σύνταξή μου είναι μικρότερη της προκαταβληθείσας και μου κάνουν κρατήσεις για τα παραπάνω» σημειώνει στον Flash.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις