Αρχική Παιδεία Αρνητικό ρεκόρ στα ελληνικά Πανεπιστήμια – Διπλασιάστηκαν οι αιώνιοι φοιτητές

Αρνητικό ρεκόρ στα ελληνικά Πανεπιστήμια – Διπλασιάστηκαν οι αιώνιοι φοιτητές

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Διπλασιάστηκαν οι αιώνιοι φοιτητές της χώρας μας σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε του Υπουργείο Παιδείας.
Συγκεκριμένα, μόνο ένας στους δέκα φοιτητές μεταναστεύουν σε άλλη χώρα αφού πάρουν πτυχίο, ενώ η σχέση αγοράς εργασίας με την εκπαίδευση είναι σχεδόν ανύπαρκτη.

Βάση των στοιχείων που καταγράφηκαν το 2003 υπήρχαν 163.037 αιώνιοι φοιτητές, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός το 2014 ήταν 328.742.

Μάλιστα, το πρόβλημα με τους αιώνιους φοιτητές φαίνεται να υπάρχει πριν την απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να αναιρέσει την διάταξη διαγραφής φοιτητών που είχαν θεσπίσει προηγούμενες κυβερνήσεις.

Βασικός λόγος που δεν τελειώνουν ποτέ τις σπουδές τους οι φοιτητές είναι η οικονομική κατάσταση, τα προβλήματα διαχείρισης των πανεπιστημίων, η δομή και η ποιότητα διδασκαλίας αλλά και οι ιδιαίτερες συνθήκες κάθε ιδρύματος, όπως για παράδειγμα η απόσταση.

Οι νέοι φοιτητές δηλαδή αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα με το πρόγραμμα σπουδών της Σχολής τους, καθώς οι απαιτήσεις είναι πολύ περισσότερες από εκείνες του λυκείου, ενώ μπορεί να καλούνται να παρακολουθήσουν μαθήματα που δεν έχουν προηγουμένως διδαχθεί επαρκώς.

Επίσης δεν είναι λίγοι οι φοιτητές όπου κυρίως μέσα στην τελευταία πενταετία έχουν παρατήσει τις σπουδές τους για να εργαστούν.