Αρχική Υγεία Αρκουμανέας: Κάτω από το 4% ο δείκτης θετικότητας

Αρκουμανέας: Κάτω από το 4% ο δείκτης θετικότητας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Καλύτερη χαρακτήρισε την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, ο οποίος αποκάλυψε μιλώντας στον ΣΚΑΪ πως ο δείκτης θετικότητας που θα ανακοινωθεί σήμερα και αφορά στην προηγούμενη εβδομάδα έχει πέσει κάτω από το όριο του 4% που υπάρχει και στην Ε.Ε. έναντι 4.34% που ήταν πριν από δύο εβδομάδες.

Παρόλα αυτά, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ σημείωσε πως είναι πολύ κρίσιμες οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και ζήτησε από όλους τους πολίτες να περιορίσουν τις επαφές τους.

Σχολιάζοντας τα τεστ που διενεργεί ο ΕΟΔΥ, ο Παναγιώτης Αρκουμανέας επεσήμανε ότι καθημερινά διενεργούνται πάνω από 30.000 τεστ.

«Έχουμε φτάσει και το ρεκόρ των 36.000 τεστ σε μια ημέρα ενώ από εβδομάδα θα κάνουμε και περισσότερα τυχαιοποιημένα μέσα από το testing.gov.gr και πιστεύουμε ότι θα ξεπεράσουμε τα 40.000» δήλωσε ο ίδιος.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ είπε πως τα δεδομένα είναι καλύτερα και καταγράφεται πτώση κρουσμάτων σε όλη τη χώρα.

Μάλιστα, όπως αποκάλυψε, σε ορισμένες περιοχές είναι διψήφια.

«Ενδεικτικά, χθες κάναμε 36 τυχαίες δειγματοληψίες drive through σε όλη την Ελλάδα και το ποσοστό θετικότητας ήταν 0,59%. Όλοι οι δείκτες πέφτουν, ίσως με πιο αργό ρυθμό, αλλά και οι διασωληνωμένοι περιορίστηκαν σε κάτω από 500 και αναμένουμε πτώση και του δείκτη των θανάτων, ο οποίος ακόμα παραμένει ψηλά» ανέφερε ο κ. Αρκουμανέας.

Αναφορικά με την εικόνα που διαμορφώνεται σε περιοχές όπου έχει επιβληθεί σκληρότερο lockdown, ο κ. Αρκουμανέας είπε πως στην Κοζάνη από τον Νοέμβριο που ξεκίνησε το lockdown καταγράφεται αύξηση των κρουσμάτων και για αυτό επιβλήθηκαν και αυστηρότερα μέτρα.

«Η Δυτική Αττική, με βάση τα τεστ που κάνουμε τις τελευταίες ημέρες παρουσιάζει καλύτερη εικόνα από αυτή που περιμέναμε, ενώ το πρόβλημα επικεντρώνεται στην περιοχή του Ασπροπύργου» ανέφερε ο ίδιος.

Ερωτηθείς για τα εμβόλια, ο κ. Αρκουμανέας απάντησε:

«Ο προγραμματισμός έχει γίνει με την κεντρική συμφωνία της Ε.Ε. κι εμείς θα πάρουμε τις δόσεις που είναι αρκετές για να ξεκινήσουμε με τους υγειονομικούς που είναι στην πρώτη γραμμή και τους ηλικιωμένους που βρίσκονται στις μονάδες φροντίδας. Πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι και οι πιο ευάλωτοι, οι οποίοι θα αρχίσουν να έχουν την απαραίτητη ανοσία από το εμβόλιο, το οποίο από ότι φαίνεται έχει κι εντυπωσιακά αποτελέσματα».

Όπως εξήγησε, στο γενικό πληθυσμό, ο εμβολιασμός θα πάρει κάποιο διάστημα ακόμα, εκτιμώντας ότι θα ξεκινήσει μετά τον Φεβρουάριο και θα διαρκέσει μέχρι και το καλοκαίρι.