Αρχίζει από τον ερχόμενο Αύγουστο το σύστημα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, το οποίο, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), θα αποτελέσει το εναρκτήριο λάκτισμα για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων.

Σύμφωνα με τον υποδιοικητή της ΤτΕ, Θεόδωρο Μητράκο, το νέο σύστημα θα μπεί σε πλήρη λειτουργία προς τα τέλη Αυγούστου, ωστόσο, οι τράπεζες εκτιμούν πως το μεγαλύτερο ποσοστό της μείωσης των «κόκκινων» δανείων θα προέλθει τη διετία 2018-2019 από τις ρυθμίσεις δανείων. Ήδη, σύμφωνα με τον κ. Μητράκο, τα «κόκκινα» δάνεια σημείωναν ενθαρρυντική μείωση στα δύο τελευταία τρίμηνα του 2016 και κινήθηκαν εντός των στόχων, που είχαν θέσει τα πιστωτικά ιδρύματα.

Παρόλα αυτά, ο ρυθμός αυτός ανεκόπη στο πρώτο τρίμηνο του 2017, λόγω της αβεβαιότητας, που επικράτησε με την καθυστέρηση της αξιολόγησης, τάση, που οι τραπεζίτες αναμένουν ότι θα ανακοπεί μετά την προκαταρκτική συμφωνία με τους δανειστές.

Πηγές του τραπεζικού κλάδου επισημαίνουν ότι μέσω των ρυθμίσεων θα επιτευχθεί ο στόχος για μείωση κατά 40% ή 30,8 δις. ευρώ των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην τριετία. Από αυτό το ποσό, 13,9 δις. ευρώ αναμένεται ότι θα προκύψουν από διαγραφές δανείων, 11,5 δις. ευρώ από ρευστοποιήσεις εξασφαλίσεων και 7,4 δις. ευρώ από μεταβιβάσεις δανείων.

Ωστόσο, παρά τις ρυθμίσεις, τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια εκτιμώνται σε 30,4 δις. ευρώ. Το συνολικό ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων ανέρχεται σε 44,7% επί του συνόλου των δανείων, με το αντίστοιχο ποσοστό των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων να διαμορφώνεται σε 44,4%, των στεγαστικών σε 41,5% και των καταναλωτικών σε 54%.