Αρχική Οικονομία Αppodixi: Έρχεται αμοιβή σε όσους καταγγέλλουν φοροδιαφυγή

Αppodixi: Έρχεται αμοιβή σε όσους καταγγέλλουν φοροδιαφυγή

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Η εφαρμογή appodixi που δίνει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να «τσεκάρουν» τη γνησιότητα της απόδειξης που λαμβάνουν και εφόσον εντοπίσουν παρανομία, να την καταγγείλουν στις αρμόδιες αρχές, αποδεικνύεται αποτελεσματικό «εργαλείο» για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Η πρώτη πιλοτική εφαρμογή του πέτυχε καθώς πολλοί καταναλωτές, χωρίς να κερδίζουν κάποιο χρηματικό ποσό και μπόνους, προχώρησαν σε καταγγελίες, ενισχύοντας το ελεγκτικό έργο των αρχών.

Το υπουργείο Οικονομικών φέρεται έτοιμο να κάνει το επόμενο βήμα, καθώς έχει συντάξει το σχέδιο νόμου που προβλέπει την καταβολή οικονομικού ανταλλάγματος σε όσους καταγγέλλουν πλαστές αποδείξεις μέσω της εφαρμογής appodixi. Προς το παρόν πάντως και βάσει των πληροφοριών, δεν υπάρχει οριστική απόφαση σχετικά με το εάν και πότε το σχέδιο νόμου θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

Πώς λειτουργεί η εφαρμογή

Χρησιμοποιώντας την εφαρμογή, οι καταναλωτές μπορούν να ελέγξουν τα στοιχεία και την εγκυρότητα μιας απόδειξης, την οποία λαμβάνουν στο πλαίσιο συναλλαγής τους, σκανάροντας με το κινητό τους τηλέφωνο τον QR code που βρίσκεται σε αυτή. Κατόπιν, όπως περιγράφεται στη σχετική απόφαση που αναρτήθηκε στη Διαύγεια, τα δεδομένα θα αποστέλλονται αυτομάτως στο σύστημα της ΑΑΔΕ και ο καταναλωτής θα ενημερώνεται για το αποτέλεσμα του ελέγχου.

Εφόσον προκύψει παράβαση τότε ο καταναλωτής έχει τη δυνατότητα να αναφέρει την απόδειξη στην ΑΑΔΕ.