Αρχική Περιφέρειες Απόσυρση του σ/ν για την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ ζητά το...

Απόσυρση του σ/ν για την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ ζητά το ΠΣ Δ. Μακεδονίας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Την απόσυρση του σχεδίου Νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που έχει εισαχθεί προς συζήτηση στην Bουλή κι αφορά «μέτρα για την πρόσβαση στον λιγνίτη και το περαιτέρω άνοιγμα της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού», ζητά με απόφαση του το περιφερειακό συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας, που συνεδρίασε εκτάκτως μετά από συλλογικό αίτημα των συμβούλων της αντιπολίτευσης, με αφορμή την πώληση των λιγνιτικών μονάδων στην Φλώρινα και την Μεγαλόπολη Αρκαδίας.

Το περιφερειακό συμβούλιο κατά πλειοψηφία υπερψήφισε τις προτάσεις που εισηγήθηκε ο περιφερειάρχης Θόδωρος Καρυπίδης, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι «δεν θα απεμπολήσουμε κανένα από τα δικαιώματα μας ως περιοχή και θα αγωνισθούμε μέχρι τέλους». Τόνισε ότι εάν και εφόσον προκύψει αγοραστής που θα θελήσει να αναλάβει τις μονάδες της ΔΕΗ, «τότε θα παραιτηθούμε σε ένδειξη διαμαρτυρίας».

Το περιφερειακό συμβούλιο στην απόφαση του καλεί τους βουλευτές της Δυτικής Μακεδονίας «να καταψηφίσουν το σχέδιο νόμου», δηλώνει ότι «θα συστρατευτεί με τα αιτήματα και τον αγώνα των εργαζομένων της περιοχής», ακόμη και στην περίπτωση που γίνει η «απευκταία ψήφιση του νομοσχεδίου», τονίζει  ότι «θέλουμε επενδύσεις και επενδυτές και όχι ευκαιριακούς αγοραστές της περιουσίας της περιοχής», ενώ ζητεί «την κατάργηση των ΝΟΜΕ στην περίπτωση έγκρισης του Σχεδίου Νόμου από τη Βουλή των Ελλήνων».

Η εισηγήτρια εκ μέρους των συμβούλων της αντιπολίτευσης που προκάλεσαν την έκτακτη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, Γεωργία Ζεμπιλιάδου, ζήτησε από τον περιφερειάρχη να φανεί συνεπής σε όσα έλεγε προεκλογικά και στην συνέχεια μετεκλογικά ότι «στο ενδεχόμενο πώλησης μονάδων ή φραγμάτων της ΔΕΗ, θα παραιτηθεί όχι μόνο ο ίδιος, αλλά και όλοι οι σύμβουλοι προκειμένου να προκληθεί θεσμική κρίση».

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης προειδοποίησε το σώμα ότι «εάν δεν βρεθούν αγοραστές για τις λιγνιτικές μονάδες, τότε θα χρειαστεί να μπουν στο πακέτο πώλησης και υδροηλεκτρικά φράγματα». Από το βήμα του περιφερειακού συμβουλίου έστειλε το μήνυμα ότι οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ «δεν θα υποστείλουν την σημαία του αγώνα», τονίζοντας ότι «δεν πρόκειται να παραδώσουμε τα κλειδιά του ΑΗΣ Μελίτης στην Φλώρινα, των δύο μονάδων στην Μεγαλόπολη και με τα ορυχεία που τις συνοδεύουν στους ιδιοκτήτες που θα προκύψουν».

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Μίμης Δημητριάδης και Θέμης Μουμουλίδης τόνισαν κατά την διάρκεια της συζήτησης ότι θα επιδιώξουν αλλαγές και βελτιώσεις που αφορούν τα θέματα του τοπικού πόρου ανάπτυξης, των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων που θα μεταφερθούν στους ιδιώτες, καθώς και δεσμεύσεις που αφορούν το περιβάλλον και τις αποκαταστάσεις εδαφών που θα ανήκουν στην ΔΕΗ είτε θα περιέλθουν στους ιδιώτες.

Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου, το κλίμα ήταν τεταμένο: υπήρξαν εντάσεις τόσο ανάμεσα στους συμβούλους, όσο και με εκπροσώπους των εργαζομένων που είχαν γεμίσει ασφυκτικά την αίθουσα.