Χθες, ο δικηγόρος Απόστολος Λύτρας παρουσιάστηκε ενώπιον της ανακρίτριας και απολογήθηκε για την κατηγορία της άγριας σωματικής κακοποίησης της συζύγου του, επίσης δικηγόρου, η οποία συνέβη τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής. Παρά την κατηγορία για κακούργημα, ο Λύτρας κατάφερε να φύγει ελεύθερος από το ανακριτικό γραφείο.

Αρχικά, είχε υποστηρίξει ότι ο τραυματισμός της συζύγου του προκλήθηκε από πτώση στη σκάλα. Ωστόσο, άλλαξε την αφήγησή του και ομολόγησε τον ξυλοδαρμό της, δηλώνοντας πως την υπεραγαπά. Όπως ανέφερε στους δημοσιογράφους, ζήτησε συγγνώμη από τη σύζυγό του και τις τρεις κόρες τους και παραδέχτηκε πως ακόμα δεν μπορεί να εξηγήσει την πράξη του. Υποσχέθηκε να αναζητήσει βοήθεια και να θεραπευτεί.

Η σύζυγός του είχε προηγουμένως καταθέσει για το σοκαριστικό σκηνικό κακοποίησής της, περιγράφοντας ότι χρειάστηκε να υποσχεθεί πως δεν θα τον καταγγείλει για να τη μεταφέρει στον γιατρό.

Η απόφαση να μην προφυλακιστεί ο Λύτρας προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση και να αποφανθεί η Δικαιοσύνη για την ενοχή του, επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι. Πρέπει να μετακομίσει από το σπίτι, να μην πλησιάζει τη σύζυγό του και να ενταχθεί σε πρόγραμμα ψυχολογικής υποστήριξης.

Η απόφαση να αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο δικηγόρος Απόστολος Λύτρας, κατηγορούμενος για άγρια σωματική κακοποίηση της συζύγου του, προκάλεσε άμεση και έντονη αντίδραση. Πολλοί θεώρησαν πως η Δικαιοσύνη εφαρμόζει διαφορετικά μέτρα και σταθμά. Σύντομα, ακολούθησε μια σημαντική παρέμβαση από την πρόεδρο και την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννα Κλάππα και Γεωργία Αδειλίνη αντίστοιχα, οι οποίες διέταξαν πειθαρχικό έλεγχο για την ανακρίτρια και τον εισαγγελέα της υπόθεσης, εξετάζοντας τις ενδεχόμενες πειθαρχικές τους ευθύνες.

Οι δύο δικαστικοί λειτουργοί θα πρέπει τώρα να εξηγήσουν γιατί δεν προφυλάκισαν τον κατηγορούμενο, παρά τη σοβαρότητα της κατηγορίας. Η εκκίνηση της πειθαρχικής διαδικασίας θεωρήθηκε από πολλούς νομικούς ως παρέμβαση στην ελεύθερη κρίση των δικαστών, ενώ παράλληλα ερμηνεύθηκε ως μήνυμα προς τους δικαστές που θα χειριστούν παρόμοιες υποθέσεις στο μέλλον.

Η απόφαση για μη προφυλάκιση βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στην κατάθεση της δικηγόρου, η οποία δήλωσε ότι ο σύζυγός της δεν την είχε χτυπήσει ποτέ ξανά στα χρόνια του γάμου τους. Παράλληλα, η ίδια ανέφερε πως, όταν βρέθηκε στην κλινική, ζήτησε να γράψουν ότι έπεσε από τις σκάλες και να της δοθεί κουμπί πανικού, φοβούμενη μήπως ο άντρας της ειδοποιηθεί και φύγει από το νοσοκομείο.

Η γυναίκα εξετάστηκε τελικά από ιατροδικαστή, ο οποίος επιβεβαίωσε τα βαριά τραύματά της, καταγράφοντας το περιστατικό ως ενδοοικογενειακή βία. Επιπλέον, στην απόφαση για μη προφυλάκιση συνέβαλε και η κατάθεση της πρώην συζύγου του κατηγορούμενου, η οποία δήλωσε πως δεν υπήρξε ποτέ βίαιος, όπως και οι καταθέσεις της μεγαλύτερης κόρης του και ενός συναδέλφου του.

Τώρα, οι χειρισμοί της ανακρίτριας και του εισαγγελέα θα εξεταστούν από τον Άρειο Πάγο για ενδεχόμενες πειθαρχικές ευθύνες. Παράλληλα, ο Απόστολος Λύτρας αντιμετωπίζει πειθαρχική δίωξη από το Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών για παράβαση ποινικού νόμου.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις