Αρχική Υπουργεία Αποστολάκης: Κύπρος και Ελλάδα βαδίζουν μαζί ως κατεξοχήν παράγοντες ασφάλειας

Αποστολάκης: Κύπρος και Ελλάδα βαδίζουν μαζί ως κατεξοχήν παράγοντες ασφάλειας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Σε μία ασταθή και ταραγμένη γειτονιά, Κύπρος και Ελλάδα «παραμένουν στο επίκεντρο γεωπολιτικών εξελίξεων και βαδίζουν μαζί ως κατεξοχήν παράγοντες ασφαλείας, σταθερότητας και περιφερειακής συνεργασίας» ανέφερε ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, ο οποίος σήμερα πραγματοποίησε στην Κύπρο το πρώτο, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, εκτός Ελλάδος ταξίδι του.

Ο υπουργός είχε μία πρώτη κατ’ ιδίαν συνάντηση, στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ), με τον Κύπριο ομόλογο του, Σάββα Αγγελίδη και ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες.

Ο κ. Αποστολάκης δήλωσε ότι βρίσκεται στην Κύπρο για να μεταφέρει μήνυμα αλληλεγγύης, στήριξης και αγάπης στους αδερφούς Κυπρίους. «Η Κύπρος δίνει τον δικό της αγώνα. Πάντα, όμως, έχει ως συμπαραστάτη της και στυλοβάτη σε κάθε της προσπάθεια την Ελλάδα» σημείωσε και πρόσθεσε: «Στις μέρες μας οι σύγχρονοι δρόμοι του Ελληνισμού στρέφονται στην κατεύθυνση της προόδου, της ανάπτυξης, της ειρήνης, της συνεργασίας των λαών».

Ο Έλληνας υπουργός τόνισε ότι η επίσκεψή του, πέρα από τον συμβολικό έχει και ουσιαστικό χαρακτήρα. Είναι «ένας ακόμα κρίκος στη διαχρονική σταθερή πορεία των σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κύπρο» είπε σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Όπως τόνισε ο κ. Αποστολάκης, στόχος Ελλάδας και Κύπρου είναι «να υπηρετήσουν, μέσα από τις διεθνώς παραδεδεγμένες αρχές και το διεθνές δίκαιο, την ειρήνη, την ασφάλεια, τη σταθερότητα και τη συνεργασία στην περιοχή».

Οι συχνές συναντήσεις και επισκέψεις σε υψηλό επίπεδο έχουν βοηθήσει, ήδη, στην αναβάθμιση του επιπέδου συντονισμού και συνέργειας μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδος και Κύπρου, συμπλήρωσε και επισήμανε ότι έχει ολοκληρωθεί σημαντικός αριθμός κοινών δράσεων και δρομολογήθηκαν προς υλοποίηση αποφάσεις, οι οποίες προάγουν αυτήν τη στρατηγική συνεργασία και βελτιώνουν την αποτελεσματικότητά της.

Επίσης, εξέφρασε την απόλυτη βεβαιότητα ότι θα συνεχιστεί η δυναμική της διμερούς στρατηγικής συνεργασίας, η οποία «αποτελεί τη βάση και την ενίσχυση της αδελφικής σχέσης μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, καθώς και την ανάπτυξη ευρύτερων περιφερειακών συνεργασιών».

Ο Κύπριος υπουργός Άμυνας, Σάββας Αγγελίδης, δήλωσε ότι με τον Έλληνα ομόλογό του συζήτησαν θέματα διμερούς και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, αλλά και θέματα που αφορούν πρωτοβουλίες που η Ελλάδα και η Κύπρος αναλαμβάνουν από κοινού για την ασφάλεια και συνεργασία σε περιφερειακό επίπεδο.

«Η συνάντηση μας πραγματοποιείται εν μέσω μιας γεωπολιτικής συγκυρίας, όπου η Τουρκία εκφράζει μια έντονη νευρικότητα και επιθετικότητα» υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Η Τουρκία, με την απειλή χρήσης βίας προβαίνει σε άκρως προκλητικές ενέργειες, καταστρατηγώντας βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου και παραβιάζοντας στις πλείστες των περιπτώσεων τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας». Ανέφερε, δε, ότι η Τουρκία προβάλλει αμφισβητήσεις και ως προς τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο.

«Εμείς δεν θα ακολουθήσουμε τον δρόμο της Τουρκίας» σημείωσε ο Κύπριος υπουργός και τόνισε ότι «με σύμμαχο το διεθνές δίκαιο παρακολουθούμε τις κινήσεις της Τουρκίας και τηρούμε ετοιμότητα να αντιμετωπίσουμε τις καταστάσεις με ενότητα, ψυχραιμία, αλλά και με αποφασιστικότητα». Επίσης, επισήμανε ότι η Ελλάδα «αποτελεί τον μόνιμο και ανιδιοτελή συμπαραστάτη».

Ο κ. Αγγελίδης εξέφρασε την απέραντη ευγνωμοσύνη της Κύπρου για τη συνεχή, αδιάλειπτη βοήθεια της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και τη συμπαράσταση του ελληνικού λαού.

Τέλος, δήλωσε ότι η προϊστορία του ομολόγου του στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις εξασφαλίζει και την επιτυχία στο έργο του ως υπουργού Εθνικής Άμυνας.