Αρχική Υπουργεία Απολύσεις συμβασιούχων ζητά το “Κουαρτέτο” – Το πλάνο μέχρι το τέλος του...

Απολύσεις συμβασιούχων ζητά το “Κουαρτέτο” – Το πλάνο μέχρι το τέλος του έτους

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Το δρόμο της…εξόδου σε τουλάχιστον 35.000 συμβασιούχους μέχρι το τέλος του χρόνου φέρνει η τρίτη αξιολόγηση από τους δανειστές.

Το κουαρτέτο έρχεται στη χώρα προς το τέλος Σεπτέμβρη στα πλαίσια της αξιολόγησης, προκειμένου να εξετάσει αν τα 113 προαπαιτούμενα που έχουν συμφωνηθεί καθώς και αν οι κυβερνητικές μνημονιακές δεσμεύσεις τηρούνται.

Ανάμεσα στις δεσμεύσεις είναι και το «μάζεμα» του δημοσίου σε ότι αφορά την λειτουργία του (αξιολόγηση – κινητικότητα – κρίσεις γενικών διευθυντών και προϊσταμένων) αλλά και την εξοικονόμηση πόρων.

Είναι γνωστό ότι οι Θεσμοί θέλουν ένα μικρό και ευέλικτο δημόσιο τομέα, ενώ επίσης γνωστή είναι και η “γκρίνια” τους σχετικά με τον μεγάλο αριθμό συμβασιούχων. Βάσει της συμφωνίας, ο αριθμός των συμβασιούχων θα πρέπει σταδιακά να μειωθεί από 49.448 τον Δεκέμβριο του 2016 σε 49.104 τον ίδιο μήνα του 2017 και σε 48.420 τον Δεκέμβριο του 2019. Τον περασμένο Μάιο οι συμβασιούχοι ανερχόταν σε 79.161.

Υπενθυμίζεται ότι από το πλαφόν των συμβασιούχων εξαιρούνται όσοι απασχολούνται στο «προσφυγικό», οι έκτακτες καταστάσεις, τα ΝΠΙΔ, οι κρατικές ΑΕ καθώς τα προγράμματα ΕΣΠΑ. Για το μόνιμο προσωπικό η κυβέρνηση μέσα στο 2017 της επιτρέπεται να κάνει άλλες 7.097 αλλά έχει ζητήσει εξαιρέσεις στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας.

Την ίδια στιγμή, υπάρχει και το θέμα του περιορισμού των προσλήψεων στην Αυτοδιοίκηση. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για 1.963 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στους ΟΤΑ φέτος, ενώ δεν προβλέπεται καμία πρόσληψη για 2018, 2019. Ωστόσο δρομολογεί περίπου 6.000 προσλήψεις στους δήμους την άνοιξη του 2017 τους οποίους δικαιολογεί στην τρόικα επειδή δεν θα πληρώνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό.