ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Πολύ μεγάλες διαστάσεις έχει λάβει η περίπτωση ενός καφενείου στο οποίο επιβλήθηκε ένα «τσουχτερό» πρόστιμο από κλιμάκιο του ΕΦΚΑ για ανασφάλιστη εργασία. Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του ΕΦΚΑ, οι ελεγκτές επισκέφθηκαν το καφενείο αργά το βράδυ γύρω στις 12.00 το βράδυ. Μάλιστα, σύμφωνα με το αποκλειστικό έγγραφο που παρουσιάζει το Dimosio.gr είχαν προηγηθεί καταγγελίες γονέων για ανασφάλιστη εργασία σε καταστήματα της ευρύτερης περιοχής. Όπως ισχυρίζονται οι ελεγκτές σε έκθεση τους, κατά τη διάρκεια του ελέγχου υπήρχαν 30 τραπέζια στον εξωτερικό χώρο της επιχείρησης, τα οποία εξυπηρετούνταν από συγγενείς του ιδιοκτήρη της επιχείρησης. 

Οι ελεγκτές ζήτησαν τις καταστάσεις όπου εμφανίζονται οι υπάλληλοι του καταστήματος. Εκεί διαπίστωσαν ότι όσοι απασχολούνταν δεν ήταν ασφαλισμένοι και επέβαλλαν πρόστιμο 23.000 ευρώ.  Κατά τη διάρκεια του ελέγχου εργάζονταν ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης, η μητέρα του, ο αδερφός του, η σύζυγος του αδερφού του και η μητέρα αυτής.
Μάλιστα, σύμφωνα με το αποκλειστικό έγγραφο που παρουσιάζει το Dimosio.gr οι γονείς απέστειλαν στον υπουργό Εργασίας ευχαριστήρια επιστολή, καθώς μετά τους σαρωτικούς ελέγχους στην περιοχή της Θεσπρωτίας, υπήρξαν επιχειρήσεις που αναγκάστηκαν να ασφαλίσουν το προσωπικό τους.
Υπηρεσιακοί παράγοντες επισημαίνουν στο Dimosio.gr ότι τα πρόστιμα επιβλήθηκαν όχι για όσους εργάζονταν και είχαν στενή συγγένεια με τον ιδιοκτήτη, αλλά για μέλη της ευρύτερης οικογένειας του ιδιοκτήτη, δηλαδή τη σύζυγο του αδερφού του και τη μητέρα της, τα οποία απασχολούνταν χωρίς να έχουν την προβλεπόμενη ασφαλιστική κάλυψη.
Υψηλόβαθμα στελέχη του ΕΦΚΑ τόνιζαν στο Dimosio.gr ότι δεν πρόκειται να επιδειχθεί καμία ελαστικότητα σε όσους παραβιάζουν τον νόμο και επισήμαναν ότι οι ιδιοκτήτες της εν λόγω επιχείρησης έχουν τη δυνατότητα να προσβάλλουν την απόφαση.