Τετάρτη, 29 Μαΐου, 2024

Αποφάσεις για τα φάρμακα -Τι αλλάζει για ασθενείς και φαρμακευτικές

Αποφάσεις για τα φάρμακα -Τι αλλάζει για ασθενείς και φαρμακευτικές

Σύμφωνα με το Έθνος, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης  εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να γνωστοποιήσει τις αλλαγές στα φάρμακα, ώστε να συγκρατηθεί  η φαρμακευτική δαπάνη, προκειμένου να μην υποχρεώνονται στο τέλος του χρόνου οι φαρμακευτικές εταιρείες να επιστρέφουν χρήματα στα κρατικά ταμεία.

Ένα πρόβλημα που προς ώρας δεν έχει λυθεί, με αποτέλεσμα να υπάρχει ένα στρεβλό σύστημα στην αγορά φαρμάκου και να υπάρχει ο κίνδυνος νέες θεραπείες να μην εισάγονται στη χώρα μας λόγω των υπερβολικών επιβαρύνσεων.

Η Νέα Αριστερά Μεσσηνίας για τη συμμετοχή των ασθενών στα φάρμακα - ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Online

Μετά το Πάσχα ο υπουργός Υγείας θα καλέσει τους εκπροσώπους των φαρμακευτικών εταιρειών, όπως ο ίδιος έχει δηλώσει, προκειμένου να τους γνωστοποιήσει την πορεία της φαρμακευτικής δαπάνης αλλά και τα νέα μέτρα που προτίθεται να εφαρμόσει.

Με βάση τις εκτιμήσεις των στελεχών του υπουργείου Υγείας, όπως τονίζουν πηγές του ethnos.gr, η δαπάνη το πρώτο τρίμηνο του 2024 έχει υπέρβαση περίπου κατά 10%.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας πάντως εκτιμά ότι θα μπορέσει να συγκρατήσει τη φετινή φαρμακευτική δαπάνη, ελέγχοντας και τις έκτακτες εισαγωγές σκευασμάτων που γίνονται μέσω του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ). Πρόκειται για φάρμακα που δεν έχουν εισαχθεί στη χώρα μας αλλά είναι απαραίτητα για ασθενείς, και τα οποία εισάγονται από άλλες χώρες συνήθως σε τριπλάσιες τιμές, σε σύγκριση με το αν τα σκευάσματα αυτά θα πωλούνταν στη χώρα μας. Ένα πρόβλημα που αυξάνει τη δαπάνη.

Ο υπουργός Υγείας έχει δηλώσει πως θα περιορίσει τον αριθμό των φαρμάκων που έρχονται μέσω ΙΦΕΤ, καθώς όπως έχει πει, ενώ στην προηγούμενη θητεία του οι έκτακτες εισαγωγές άγγιζαν τα 25 εκατ. ευρώ, σήμερα έχουν φθάσει τα 250 εκατ.

Από την άλλη ο υπουργός Υγείας υπολογίζει ότι θα εξοικονομηθούν κονδύλια από την εκκαθάριση που έκανε ο ΕΦΚΑ στα αμφισβητούμενα ΑΜΚΑ. Πρόκειται για πολίτες που διέθεταν ΑΜΚΑ αλλά ήταν επί της ουσίας ανενεργά και αγνώστων στοιχείων, αλλά επί σειρά ετών είχαν δωρεάν συνταγογράφηση φαρμάκων ακόμη και από τον ιδιωτικό τομέα.

Ταυτόχρονα αναμένεται να εφαρμοστούν «κλειδωμένα» θεραπευτικά πρωτόκολλα ανά ασθένεια. Γεγονός που σημαίνει ότι για κάθε ασθένεια θα προβλέπονται συγκεκριμένα φάρμακα που θα χορηγούνται από τους γιατρούς, οι οποίοι και θα παίρνουν έγκριση από τον ΕΟΠΥΥ για να τα χορηγήσουν εάν ξεφεύγουν από την προγραμματισμένη θεραπευτική προσέγγιση.

Θα πρέπει δηλαδή να αποστέλλουν τις εξετάσεις αλλά και όλα τα δικαιολογητικά που θα απαιτούνται για να λαμβάνουν το πράσινο φως. Έρχεται κατανομή 300 εκατ. ευρώ

Στο μεταξύ η φαρμακευτική αγορά αναμένει να θεσμοθετήσει ο Άδωνις Γεωργιάδης την κατανομή των πρόσθετων 300 εκατ. ευρώ από το Ταμείο ανάκαμψης για τα φάρμακα. Πρόκειται για ένα ποσό που θα μοιραστεί σε τρεις κατευθύνσεις: στα νοσοκομειακά φάρμακα, στα φάρμακα που διατίθενται μέσω ΕΟΠΥΥ και σε αυτά της λιανικής.

Με βάση τις πληροφορίες του ethnos πρόθεση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι από τα 300 εκατ. ευρώ τα 120 εκατ. να κατευθυνθούν στα νοσοκομειακά φάρμακα που έχουν υποχρεωτικές επιστροφές που φθάνουν και το 70%. Από αυτά τα 120 εκατ. ευρώ, τα 80 εκατ. θα δοθούν για τα καινοτόμα φάρμακα και τα 40 εκατ. για τα φθηνά νοσοκομειακά. Επίσης 100 εκατ. ευρώ αναμένεται να προωθηθούν προς τα φάρμακα που χορηγούνται μέσω ΕΟΠΥΥ και 80 εκατ. σε αυτά που πωλούνται στη λιανική (φαρμακεία).

ΕΟΦ: Συνεχίζονται οι ανακλήσεις φαρμάκων για το στομάχι - Μετά το Zantac και το... Lumaren

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις 

Διαβάστε ακόμη:

ΑΑΔΕ: Ακόμα ένα φορτίο 100 κιλών κοκαΐνης μέσα σε συσκευασίες με καλαμαράκια

Οι διεξοδικοί έλεγχοι των τελωνειακών ελεγκτών της Ανεξάρτητης Αρχής...

Νέο φορτίο με ναρκωτικά: Κρυμμένη κοκαΐνη σε φορτίο με μπανάνες

Δεν πρόλαβε να ολοκληρωθεί καλά καλά η υπόθεση των...

Κρατούσε τη 12χρονη θετή του κόρη ως σκλάβα του σεξ κλειδωμένη σε υπόγειο

Φρίκη και αποτροπιασμό έχει προκαλέσει η είδηση που έρχεται...

Ενημερωτικό Δελτίο

Ακριβότερο μετά την Ισπανία το ελληνικό «καλάθι» στις χώρες της ΕΕ

Μπορεί να είναι φθηνότερο το καλάθι του νοικοκυριού σε σύγκριση με τέσσερεις μήνες πριν, όμως παραμένει να είναι από τα ακριβότερα στις χώρες της...

Καρκίνος: Το σημείο του σώματος που μαρτυρά αυξημένο κίνδυνο – Το νυχτερινό σύμπτωμα που θέλει προσοχή

Ο καρκίνος είναι μια από τις μεγαλύτερες απειλές για τη ζωή των ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη, με τα τελευταία δεδομένα να αναφέρουν ότι πρόκειται για...

Καυσαέρια αυτοκινήτων: Σε ποιον όροφο κινδυνεύεις περισσότερο

Όταν αποφασίζεις να νοικιάσεις είτε να αγοράσεις ένα διαμέρισμα, το πρώτο που κοιτάς είναι η θέα, μετά κοιτάς τους χώρους και βέβαια κοιτάς την...

Η ΑΑΔΕ εγκαινιάζει νέα εποχή: Ηλεκτρονική ανανέωση του Taxis μετά από 27 χρόνια

Η ΑΑΔΕ βάζει τέλος στο Taxis μετά από 27 χρόνια, προχωρώντας σε ενοποίηση και αναβάθμιση των ηλεκτρονικών συστημάτων με σύγχρονα εργαλεία και τεχνικές. Το...