Σοκ προκαλούν οι φωτογραφίες που δημοσιοποίησε η Αστυνομία του Γουότερμπερι στο Κονέκτικατ των ΗΠΑ, οι οποίες αποκαλύπτουν τις φρικτές συνθήκες υπό τις οποίες φαίνεται να κρατούνταν αιχμάλωτος για 20 χρόνια ένας άνδρας από τη θετή του μητέρα.
Σύμφωνα με το CNN, το θύμα, 32 ετών σήμερα, κατάφερε να δραπετεύσει τον περασμένο Φεβρουάριο, βάζοντας φωτιά στο σπίτι-κολαστήριο με χαρτί και αντισηπτικό, ελπίζοντας πως η φωτιά θα του άνοιγε τον δρόμο προς την ελευθερία. Όταν τον βρήκαν οι Αρχές, ήταν αποστεωμένος και εξαντλημένος, ζυγίζοντας μόλις 32 κιλά με ύψος 1,75 μέτρα.
Ο άνδρας ανέφερε στους αστυνομικούς ότι περνούσε τις περισσότερες ώρες της ημέρας του κλεισμένος σε ένα μικρό δωμάτιο, το οποίο ήταν ασφαλισμένο με λουκέτο και τάβλες. Οι φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν απεικονίζουν το εσωτερικό του «σπιτιού του τρόμου», με εμφανή τα σημάδια της φωτιάς στους κατεστραμμένους τοίχους και τα καμένα έπιπλα.
Δείτε φωτογραφίες



Εκτός από τις καταστροφές που προκάλεσαν οι φλόγες, οι φωτογραφίες αποκαλύπτουν και τα σημάδια της παραμέλησης και της εγκατάλειψης σε κάθε γωνιά του σπιτιού. Μούχλα, σκουπίδια, βρώμικα χαλιά και σπασμένα έπιπλα είναι εμφανή σε πολλές εικόνες, δίνοντας μια τραγική εικόνα για τις συνθήκες διαβίωσης της γυναίκας και του άνδρα που κρατούνταν.
Δεν είναι σαφές σε ποιο ακριβώς δωμάτιο κρατούνταν το θύμα, αλλά οι φωτογραφίες αποκαλύπτουν σπασμένα λουκέτα και περιοχές που είχαν καεί κατά τη διάρκεια της απόδρασής του.
Η 56χρονη μητριά του, Κίμπερλι Σάλιβαν, κατάφερε να ξεφύγει από το φλεγόμενο σπίτι και πλέον αντιμετωπίζει κατηγορίες για απαγωγή και σοβαρή σωματική βλάβη. Η γυναίκα δήλωσε αθώα στο δικαστήριο και αφέθηκε ελεύθερη καταβάλλοντας εγγύηση 300.000 δολαρίων.





«Όσο φρικτές κι αν είναι οι κατηγορίες, η κυρία Σάλιβαν παραμένει αθώα (μέχρι αποδείξεως του εναντίου) στα μάτια του νόμου και αυτό δεν αλλάζει όσοι άνθρωποι και αν τη μισούν» δήλωσε ο δικηγόρος της κατηγορουμένης, κ. Ιωάννης Καλοιδης.
Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο, νέες αποκαλύψεις προέκυψαν από τις υπηρεσίες πρόνοιας της περιοχής, οι οποίες ανέσυραν αρχεία του 2005 που σχετίζονται με την Κίμπερλι Σάλιβαν και τον θετό της γιο. Παρά τις αρχικές δηλώσεις ότι οι καταγγελίες είχαν αποδειχθεί «αβάσιμες» και ότι διαγράφονται μετά από πέντε χρόνια, τα αρχεία καταδεικνύουν μια άλλη εικόνα.
Ο άνδρας είχε συναντηθεί με κοινωνικούς λειτουργούς δύο φορές κατά την περίοδο που βρισκόταν στην τετάρτη δημοτικού. Ωστόσο, η μητριά του τον εξανάγκασε να δηλώσει ότι η κατάσταση στο σπίτι ήταν καλή, και στη συνέχεια του απαγόρευσε να επιστρέψει στο σχολείο.
Η τελευταία φορά που ο άνδρας βγήκε από το σπίτι ήταν όταν ήταν περίπου 14 ή 15 ετών, συνοδευόμενος από τον πατέρα του. Μετά το θάνατο του πατέρα του το 2024, η κατάσταση χειροτέρευσε, καθώς η «αιχμαλωσία» του έγινε ακόμα πιο αυστηρή. Όπως ανέφερε ο ίδιος στην κατάθεσή του, είχε την ελευθερία να βγαίνει μόνο για ένα λεπτό την ημέρα για να βγάλει τον σκύλο στην αυλή, ενώ οι υπόλοιπες ώρες περνούσαν κλειδωμένος στο δωμάτιό του.
Περίπου έναν χρόνο πριν, ο 32χρονος ανακάλυψε έναν αναπτήρα στην τσέπη ενός παλιού μπουφάν του πατέρα του και τότε του ήρθε η ιδέα να χρησιμοποιήσει τη φωτιά ως μέσο για να αποδράσει από την απάνθρωπη κατάσταση στην οποία ζούσε.
Ο αρχηγός της αστυνομίας του Γουότερμπερι, Φρεντ Σπανιόλο, δήλωσε πως το θύμα έχει μπροστά του «ένα μακρύ δρόμο» για να αποκατασταθεί σωματικά και ψυχικά. Η υπόθεση έχει σοκάρει τους αστυνομικούς του τοπικού τμήματος, οι οποίοι συγκέντρωσαν χρήματα για να προσφέρουν στον 32χρονο ρούχα, βιβλία και άλλα αναγκαία αντικείμενα.
Ο δήμαρχος της πόλης, Πολ Περνερέφσκι, υποσχέθηκε πως οι τοπικές αρχές θα προσφέρουν στον άνδρα όλη τη στήριξη που χρειάζεται για να επανενταχθεί στην κοινωνία και να θεραπεύσει τα ψυχικά και σωματικά τραύματα που του άφησε η κακοποίηση και η εγκατάλειψη.
Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις