ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Την απόλυτη αποτυχία του πολυδιαφημισμένου προγράμματος μετατροπής της απασχόλησης με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών σε μισθωτή εργασία, που χρηματοδοτείται από τον ΟΑΕΔ, παραδέχονται τα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών, καθώς ένα χρόνο μετά την έναρξή του, με κοινή υπουργική απόφαση μειώνουν τους δυνητικά ωφελούμενους από  40.000, σε μόλις 2.000 άτομα.

Αντίστοιχα μειώνεται και ο προϋπολογισμός του προγράμματος, από τα 156,8 εκατ. ευρώ, σε 10 εκατ., εκ των οποίων μόλις 300.000 ευρώ θα δοθούν εντός του 2018.
Το πρόγραμμα επιδότησης  με έως και 350 ευρώ το μήνα, των εργοδοτών που θα δεχθούν να μετατρέψουν τους απασχολουμένους με δελτίο παροχής υπηρεσιών (μπλοκάκι) σε μισθωτούς με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας είχε εξαγγείλει πανηγυρικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Εργασίας, το Καλοκαίρι του 2017.
Ήρθε, δε, να “καλύψει” το φαινόμενο της ψευδούς αυτοαπασχόλησης που στο παρελθόν, είχε  λάβει μεγάλες διαστάσεις καθώς στηρίχθηκε στην παράκαμψη όλου του θεσμικού πλαισίου προστασίας της εργασίας εις βάρος του εργαζομένου, σε ό,τι αφορά ωράρια, μισθούς, επιδόματα, δώρα εορτών, άδειες κ.λπ.
Αυτό είναι  βέβαια και το ουσιαστικότερο πρόβλημα στην υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος, στο οποίο εκ του αποτελέσματος, αρνήθηκαν να συμμετάσχουν οι εργοδότες. Και αυτό, γιατί ενώ αναγνωρίζει ένα σοβαρό και υπαρκτό πρόβλημα, αυτό της υποκατάστασης της μισθωτής εργασίας με την ψευδο-αυτοαπασχόληση, δεν επιβάλει την εφαρμογή της ισχύουσας εργατικής νομοθεσίας. Πριμοδοτεί όσους παρανομούν, υπό την προϋπόθεση να μετατρέψουν την ψευδώς δηλωμένη αυτοαπασχόληση σε αυτό που πραγματικά είναι, δηλαδή σε μισθωτή εργασία.
Η αποτυχία του προγράμματος δείχνει επίσης, ότι ο σχεδιασμός νέων προγραμμάτων απαιτεί σοβαρό προγραμματισμό και γνώση της πραγματικής κατάστασης που επικρατεί στην εγχώρια αγορά εργασίας.
Έτσι, με την κοινή υπουργική απόφαση που υπογράφουν ο υφυπουργός Εργασίας Νάσος Ηλιόπουλος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, από τον Οκτώβριο του 2018, και η οποία δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ στις 3 Δεκεμβρίου, το πρόγραμμα περιορίζεται δραστικά. Από το αρχικό κονδύλι της τάξης των 156,8 εκατ. ευρώ, απομένουν μόλις 10 εκατ. ευρώ ενώ οι δυνητικοί δικαιούχοι του, μειώνονται από τους 40.000 σε μόλις 2.000..
Στην  υπουργική απόφαση μάλιστα, τα συναρμόδια υπουργεία υποστηρίζουν ότι η μείωση των κονδυλίων οφείλεται στην ανάγκη αναδιαμόρφωσης και ανακατανομής των προϋπολογισθεισών δαπανών κατ’ έτος έως το 2020, καθώς και στην ανάγκη ύπαρξης ανοιχτών προγραμμάτων προώθησης της απασχόλησης.
Πηγή: Καθημερινή
Της ΡΟΥΛΑΣ ΣΑΛΟΥΡΟΥ