Από έναν έως και 10 μήνες θα πρέπει να περιμένουν οι ενδιαφερόμενοι για να πληροφορηθούν αν θα υπαχθούν στο νόμο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Η όλη διαδικασία από την υποβολή της αίτησης μέχρι την υπογραφή της σύμβασης αναδιάρθρωσης μιας επιχείρησης μπορεί να διαρκέσει λίγο λιγότερο από ένα έτος.
Μπορεί να απομένει λιγότερο από ένας μήνας για τη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών, ακόμα, όμως, δεν έχουν εκδοθεί οι έξι υπουργικές αποφάσεις που απαιτούνται για να τεθεί σε εφαρμογή.
Οι αποφάσεις αφορούν μεταξύ άλλων στον τρόπο λειτουργίας της πλατφόρμας και τον τρόπο κατάθεσης των αιτήσεων, στο πώς θα συμμετέχουν η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων κι ο ΕΦΚΑ. Επίσης, τι θα γίνεται αν δεν τηρήσει ο οφειλέτης τη συμφωνία με το δημόσιο, μετά την υπογραφή σύμβασης αναδιάρθρωσης και πως το δημόσιο θα ειδοποιεί τις τράπεζες, ποια θα είναι η αυτοματοποιημένη διαδικασία του εξωδικαστικού αν το συνολικό χρέος είναι από 20.000-50.000 ευρώ, αλλά και ποια άλλα πρόσθετα δικαιολογητικά χρειάζονται.
Επιπλέον θα πρέπει να βγουν αποφάσεις από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και τον ΕΦΚΑ, όπως και ερμηνευτικές εγκύκλιοι. Σημειώνεται πως μόνο τα χρέη των επιχειρήσεων προς την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες υπολογίζονται στα 220 δισ. ευρώ, ενώ άγνωστο παραμένει ποιες είναι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους άλλους πιστωτές, μεταξύ των οποίων και οι εργαζόμενοι. Με τα χρέη να τους πνίγουν, μεγάλοι, μεσαίοι και μικροί επιχειρηματίες βλέπουν τον μηχανισμό ως την τελευταία ευκαιρία για να παραμείνουν βιώσιμες οι εταιρείες τους και να αποφύγουν το λουκέτο.