Αρχική Υγεία Από Δευτέρα εάν χρειαστεί η επίταξη ιδιωτών γιατρών!

Από Δευτέρα εάν χρειαστεί η επίταξη ιδιωτών γιατρών!

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

«Δίνουμε μια μεγάλη μάχη με την πανδημία κι εφαρμόζουμε μια εξισορροπιστική στρατηγική», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου μιλώντας σήμερα το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ. «Από τη μια να μείνει η κοινωνία ανοιχτή γιατί αυτό είναι το πρώτιστο, η κοινωνία, η αγορά και η εκπαίδευση ανοιχτή γιατί αυτό απαιτεί η λογική και αυτό θέλει ο κόσμος. Έχουμε μπροστά μας μια περίοδο που για την αγορά, για τους καταστηματάρχες στην εστίαση, τους εμπόρους, τα μαγαζιά, όλους τους επιχειρηματίες είναι σχεδόν η μισή τους χρονιά. Με τις γιορτές ξεκινούν κάποιες εκπτωτικές πολιτικές, οφείλουμε να κάνουμε ό,τι περνάει απ’ το χέρι μας να μείνει η αγορά ανοιχτή. Κι από την άλλη έχουμε ένα πλαίσιο υγειονομικών μέτρων που υποστηρίζει την στρατηγική και την προοπτική αυτή, έχουμε την προσπάθεια ευαισθητοποίησης για την επέκταση της εμβολιαστικής κάλυψης που πηγαίνει ιδιαίτερα καλά το τελευταίο διάστημα. Εξίσου και η προσπάθεια για την τρίτη δόση. Είναι σημαντικό να πείσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους να εμβολιαστούν και βεβαίως το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι η μάχη που δίνεται καθημερινά στο ΕΣΥ με τους υγειονομικούς μας στην πρώτη γραμμή και με την κυβέρνηση να αξιοποιεί κάθε εργαλείο, κάθε μέσο, κάθε θεσμική παρέμβαση, να συνεχίζουμε να ενισχύουμε το ΕΣΥ για να αντέξει στην πολύ μεγάλη πίεση που δέχεται, να περιορίσουμε όσο γίνεται την απώλεια συνανθρώπων μας. Στο ΕΣΥ είναι που γίνεται η μεγάλη μάχη τώρα», τόνισε ο κ. Οικονόμου.

Η επίταξη των ιδιωτών ιατρών

Αναφορικά με τις επικείμενες επιτάξεις ιδιωτών γιατρών ανέφερε πως «βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια του υπουργείου Υγείας, της κ. Γκάγκα σε συνεργασία με τους ιατρικούς συλλόγους να πείσουμε γιατρούς να αξιοποιήσουν τα κίνητρα που τους δίνουμε για να βοηθήσουν στο ΕΣΥ. Εάν δεν έχουμε καταφέρει να καλύψουμε τις απαιτήσεις που υπάρχουν, αρχές της εβδομάδας, από Δευτέρα θα ξεκινήσει η επιστράτευση, η επίταξη υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών για το Εθνικό Σύστημα Υγείας καταρχήν στο βόρειο Ελλάδα, εκεί είναι που δεχόμαστε τη μεγαλύτερη πίεση τώρα και ανάλογα όπου αλλού υπάρχουν ανάγκες».

Στη σημείο αυτό είπε πως έχουν προστεθεί κλίνες από ιδιωτικές κλινικές, απ’ τον ιδιωτικό τομέα, περίπου 300-310 κλίνες covid στη Θεσσαλονίκη, αυτή τη στιγμή, και 150 με 170 για νοσηλείες άλλες. Το ίδιο και στη Θεσσαλία ενώ στην Αθήνα υπάρχει ήδη συνεννόηση αφ’ ης στιγμής παραστεί ανάγκη να προστεθούν κλίνες για νοσηλεία απ’ τον ιδιωτικό τομέα. Ως «πολύ σημαντικό» χαρακτήρισε το γεγονός ότι «το σύνολο των μονάδων εντατικής θεραπείας του ιδιωτικού τομέα, καταρχήν για νοσηλείες άλλων περιστατικών είναι και αυτές στη διάθεση του ΕΣΥ. Έχει γίνει μια τεράστια προσπάθεια. Ο κόσμος το βλέπει αυτό. Είναι μια προσπάθεια που δεν εξαντλείται σε προθέσεις ή σε διαπιστώσεις μόνο. Ξεκινήσαμε από την πρώτη στιγμή από τις περίπου 577 κλίνες ΜΕΘ κι έχουμε φθάσει τις 1277, έχουν προστεθεί χιλιάδες άνθρωποι στον υγειονομικό τομέα, η προσπάθεια συνεχίζεται. Εκεί είναι που δίνεται η μεγάλη μάχη τώρα. Πιέζεται το ΕΣΥ και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας να αντέξει, να περιορίσουμε όσο το δυνατόν τις απώλειες συμπολιτών μας. Είμαστε από τις πρώτες χώρες που έχουμε προμηθευτεί φάρμακα μονοκλωνικά τώρα που εγκρίθηκαν (έγινε χθες η ανακοίνωση από το υπουργείο Υγείας), όμως το κρίσιμο, το βασικό, το ουσιαστικό είναι να εμβολιαστεί ο κόσμος», τόνισε ο κ. Οικονόμου.