Ο Σέρβος τζουντόκα, που προκάλεσε αίσθηση με την εμφάνισή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες “Παρίσι 2024”, βρίσκεται στο επίκεντρο μιας αμφιλεγόμενης υπόθεσης, καθώς τιμωρήθηκε με αποκλεισμό πέντε μηνών από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Τζούντο.
Η ποινή αυτή προήλθε από την παραβίαση θρησκευτικών κανονισμών, όταν πριν από τον αγώνα του με τον Έλληνα πρωταθλητή Θοδωρή Τσελίδη, επιχείρησε να κάνει τον σταυρό του.
Αυτή η εξέλιξη έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στη διεθνή αθλητική κοινότητα, με τον αθλητή να ανακοινώνει την πρόθεσή του να ασκήσει έφεση, πυροδοτώντας συζητήσεις σχετικά με την ελευθερία θρησκείας και τους κανονισμούς στις αθλητικές διοργανώσεις.
Από το Παρίσι, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Τζούντο προχώρησε σε αυστηροποίηση των κανονισμών της, ανταποκρινόμενη στις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο αθλητικός κόσμος.
Το αποτέλεσμα ήταν η επιβολή της ποινής στον Σέρβο τζουντόκα, ο οποίος, αν και δεν αντιμετωπίζει άμεσες επιπτώσεις, καθώς ο πρώτος σημαντικός αγώνας του προγραμματίζεται για τον Μάιο του 2025, βλέπει την θύελλα των αντιδράσεων στην πατρίδα του να κλιμακώνεται.
Η απόφαση αυτή έχει πυροδοτήσει έντονες συζητήσεις και προβληματισμούς σχετικά με την εφαρμογή των κανόνων και τον σεβασμό στις θρησκευτικές πεποιθήσεις των αθλητών.
Ο Μάιντοφ έγραψε χαρακτηριστικά στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram: “Πριν από 15 μέρες έλαβα την απόφαση ότι τιμωρήθηκα για πέντε μήνες από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Τζούντο για παραβίαση των θρησκευτικών της κανονισμών”.
Συνέχισε λέγοντας: Συγκεκριμένα, επειδή έκανα τον σταυρό μου πριν μπω σε παιχνίδι στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μου απαγόρευσαν την συμμετοχή σε όλα τα τουρνουά, τα καμπς και τις προετοιμασίες.
Είναι αλήθεια πως κατά τη διάρκεια της πειθαρχικής διαδικασίας, δεν ήθελα να απολογηθώ επειδή έκανα τον σταυρό μου και δεν το έκανα, ούτε πρόκειται να το κάνω ποτέ, αν και δεν γνωρίζω την ποινή που μπορεί να υπάρξει.
Ο Θεός μού έδωσε τα πάντα, τόσο σε προσωπικό επίπεδο, όσο και στην καριέρα μου και για εμένα είναι τα πάντα και είμαι περήφανος γι’ αυτό. Και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει σε καμία περίπτωση. Δόξα τον Κύριο, τον ευχαριστώ για όλα.
Δεν είναι κάτι καινούριο για εμένα, απλά μια νέα σελίδα στην καριέρα μου και στις προκλήσεις της ζωής μου. Είμαι λυπημένος που ένα τόσο όμορφο και απαιτητικό άθλημα όπως είναι το τζούντο έχει καταλήξει σε τέτοια πράγματα. Ο Θεός μού χάρισε μία υπέροχη καριέρα, 7 Ευρωπαϊκά και 3 Παγκόσμια μετάλλια.
Όταν ξεκινούσα, ονειρευόμουν να κατακτήσω ένα τουλάχιστον μεγάλο μετάλλιο και να πετύχω στην ζωή μου και για την οικογένειά μου που θυσίασε τα πάντα για την καριέρα μου.
Μου έδωσαν πολλά περισσότερα και χρειάστηκε να δανειστούν πολλά, ούτως ώστε να μην σκύψω ποτέ και σε κανέναν το κεφάλι. Θα αντέξω μέχρι τότε και θα επιστρέψω με τη βοήθεια του Κύριου μας Ιησού Χριστού σε μία νέα αρχή και για νέες νίκες”.
Δείτε εδώ την ανάρτησή του


Ο Νεμάνια Μάιντοβ
Βάσει των πληροφοριών που έχει μοιραστεί ο ίδιος στο βιογραφικό του στην προσωπική του ιστοσελίδα, ο Μάιντοφ γεννήθηκε στις 10 Αυγούστου 1996 στο Pale.
Αποφοίτησε το 2011 από το Δημοτικό Σχολείο Saint Sava ως πρώτος στη τάξη του και το 2015 ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο λύκειο ως τεχνικός φαρμακείου.
Η επαφή του με το τζούντο ξεκίνησε στην παιδική του ηλικία, όταν φόρεσε την πρώτη του στολή (judogi) το 2003. Από το 2013, όταν άρχισε να αγωνίζεται με τα χρώματα της Σερβίας, αποτελεί μέλος του Ερυθρού Αστέρα, έχοντας φτάσει στο επίπεδο της μαύρης ζώνης και τριών νταν.
Στη διάρκεια της καριέρας του στα τατάμι, έχει κερδίσει πάνω από 200 μετάλλια, με ένα μοναδικό ρεκόρ 198 consecutive νικών από το 2006 έως το 2009.
Το πρώτο του διεθνές μετάλλιο ήρθε το 2014, όταν κατέκτησε την πρώτη θέση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Βουκουρεστίου, επαναλαμβάνοντας την επιτυχία το 2016 στην Μάλαγα.
Το 2017, ο Μάιντοφ κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βουδαπέστης, μια σπουδαία επιτυχία καθώς είναι η πρώτη φορά που Σέρβος αθλητής κατακτά τον συγκεκριμένο τίτλο στο τζούντο. Το 2018, πρόσθεσε στο παλμαρέ του το ασημένιο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στο Τελ Αβίβ, καθώς και στους Μεσογειακούς Αγώνες στην Ταραγόνα.
Το 2019, επανήλθε δυναμικά, κερδίζοντας το πρώτο Grand Prix της καριέρας του στο Μαρόκο και κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, ένα μετάλλιο που για τον ίδιο έχει αξία χρυσού, καθώς αγωνίστηκε με τραυματισμένο γόνατο και κέρδισε επτά αγώνες.
Στην 75η επέτειο του Ερυθρού Αστέρα, ανακηρύχθηκε ως ο καλύτερος αθλητής του συλλόγου, ενώ και ο πατέρας του, που είναι προπονητής του, έλαβε παρόμοια αναγνώριση.
Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις