Η λίστα των “Απάτητων Παραλιών” διευρύνθηκε κατά 40 παραλίες, φτάνοντας πλέον τις 238. Αυτή η επέκταση προέκυψε μετά από αναθεώρηση αιτημάτων πολιτών, δήμων και του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.). Κατά την αναθεώρηση, έγιναν επίσης διορθώσεις για να διασφαλιστεί η μη συμπερίληψη υφιστάμενων δικαιωμάτων των πολιτών, όπως εκείνων που σχετίζονται με όμορες επιχειρήσεις.

Οι “Απάτητες Παραλίες” δημιουργήθηκαν αρχικά με τον νόμο 5092/2024, με στόχο την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος με αυστηρούς περιορισμούς για τη χρήση και τη δραστηριότητα σε αυτές. Σύμφωνα με την τροποποίηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, οι παραλίες αυτές προσδιορίστηκαν ως τμήματα του δικτύου Natura 2000, προστατευόμενα λόγω της παρουσίας σημαντικών οικοσυστημάτων και ειδών χλωρίδας και πανίδας.

Η επιλογή των παραλιών ως “Απάτητες” βασίστηκε σε κριτήρια όπως η παρουσία προστατευόμενων οικοτόπων, η σπάνια πανίδα και χλωρίδα, και η επιτέλεση σημαντικών οικολογικών λειτουργιών για τα είδη αυτά. Σε αυτές τις παραλίες απαγορεύεται η τοποθέτηση ομπρελών, ξαπλώστρων και άλλων στοιχείων, καθώς και η εκμίσθωση θαλάσσιων μέσων αναψυχής, υπό την απειλή να διαταραχθούν οι οικολογικές τους λειτουργίες.

Απαγορεύονται:

  • Η παρουσία μηχανοκίνητων οχημάτων,
  • Η διοργάνωση εκδηλώσεων με συμμετοχή περισσότερων από δέκα άτομα,
  • Η μουσική ή η παραγωγή άλλων ήχων με χρήση συσκευής ηλεκτρικής αναπαραγωγής ή ενίσχυσης, για την άσκηση δραστηριοτήτων
  • Η τοποθέτηση κινητών στοιχείων, όπως τραπεζοκαθισμάτων, ομπρελών, ξαπλωστρών, κ.ά.
  • Η άσκηση δραστηριοτήτων που εξυπηρετούν τους λουόμενους ή την αναψυχή του κοινού, για εκμίσθωση θαλάσσιων μέσων αναψυχής,
  • Η λειτουργία αυτοκινούμενου ή ρυμουλκούμενου τροχήλατου αναψυκτήριου.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις