Η τεχνολογία γίνεται όπλο στα χέρια επιτήδειων, με τις τραπεζικές απάτες μέσω τεχνητής νοημοσύνης να κάνουν πλέον την εμφάνισή τους και στην Ελλάδα. Το πρώτο γνωστό περιστατικό αφορά έναν επιχειρηματία από τον Βόλο, ο οποίος έπεσε θύμα καλοστημένης ψηφιακής απάτης και έχασε το ποσό των 90.000 ευρώ.

Ο δράστης προσποιήθηκε υπάλληλο τράπεζας, καλώντας τον από αριθμό που έμοιαζε αυθεντικός καθώς αντιστοιχούσε στον πραγματικό τηλεφωνικό αριθμό της τράπεζας. Η πειστικότητα της κλήσης, ενισχυμένη από τεχνικές τεχνητής νοημοσύνης και ψηφιακής παραπλάνησης, ξεγέλασε τον επιχειρηματία, ο οποίος προχώρησε σε ενέργειες που οδήγησαν στην απώλεια των χρημάτων του.

Οι αρμόδιες αρχές κάνουν λόγο για νέα γενιά απατών που εξαπλώνεται με ταχύτητα και προειδοποιούν τους πολίτες να μη βασίζονται μόνο στην αναγνώριση αριθμού, αλλά να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε κάθε επικοινωνία που αφορά οικονομικά ή προσωπικά στοιχεία.

Πως ξεγελούν οι επιτήδειοι τα θύματα τους

Ακολούθησε τις οδηγίες της υπαλλήλου για αλλαγή PIN – αφού όπως του είπαν ο λογαριασμός του είχε παραβιαστεί και στο τέλος της ημέρας είχε χάσει 90 χιλιάδες ευρώ. Πρόκειται για μια νέα μορφή απάτης, διαδεδομένη στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, που ήρθε πλέον και στην Ελλάδα.

Το κόλπο είναι ότι στην οθόνη του τηλεφώνου εμφανίζεται όντως ο τηλεφωνικός αριθμός της Τράπεζας του υποψηφίου θύματος και έτσι πείθεται για την αυθεντικότητα της συνομιλίας και ακολουθεί τις οδηγίες της δήθεν υπαλλήλου.

Στην περίπτωση μάλιστα του επιχειρηματία του Βόλου, η εξυπηρετική υπάλληλος ήταν τόσο πειστική, που τον έπεισε να αλλάξει κωδικό σε όλους του τους λογαριασμούς, με αποτέλεσμα να του ξαφρίσει όλα του τα χρήματα.

Η απάτη ονομάζεται Caller ID spoofing και βασίζεται στην αλλαγή ταυτότητας του αριθμού κλήσης και την υποκλοπή του πραγματικού αριθμού, ώστε το θύμα να πειστεί για την προέλευση της κλήσης.