Αρχική Υπουργεία Απάντηση Φάμελλου σε Καραγιάννη: Να μη μπερδεύει τους ρόλους δημάρχου-υποψηφίου βουλευτή

Απάντηση Φάμελλου σε Καραγιάννη: Να μη μπερδεύει τους ρόλους δημάρχου-υποψηφίου βουλευτή

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Απάντηση στην εξώδικη διαμαρτυρία που έστειλε στο ΥΠΕΝ ο απερχόμενος Δήμαρχος Λαγκαδά και υποψήφιος βουλευτής με τη ΝΔ, Γιάννης Καραγιάννης, έδωσε ο Σωκράτης Φάμελλος.

Συγκεκριμένα, ο Γιάννης Καραγιάννης προχώρησε στην κίνηση αυτή προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για την αναστολή λειτουργίας του Περιβαλλοντικού Πάρκου Εκπαίδευσης Λαγκαδά. Ο υπουργός Περιβάλλοντος με τη σειρά του κάνει λόγο για κίνηση που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την μέχρι τώρα συχνή επικοινωνία που είχαν, ενώ καθιστά σαφές ότι «το ΥΠΕΝ δεν διέκοψε τη λειτουργία κανενός Πάρκου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης» καθώς δεν έχει την εποπτεία της εταιρείας Ανταποδοτική Ανακύκλωση Α.Ε.

Η απάντηση του Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτη Φάμελλου:

Σχετικά με τα αναφερόμενα σε εξώδικη διαμαρτυρία του Δημάρχου Λαγκαδά, Γιάννη Καραγιάννη, προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σχετικά με την αναστολή λειτουργίας του Περιβαλλοντικού Πάρκου Εκπαίδευσης Λαγκαδά, η οποία πρώτα εμφανίστηκε στον Τύπο, ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, απαντά:

Ιδιαίτερη εντύπωση μου προκάλεσε η ανακοίνωση διά του Τύπου εξώδικης διαμαρτυρίας του Δημάρχου Λαγκαδά, Γιάννη Καραγιάννη, κατά του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία μόλις και εκ των υστέρων επιδόθηκε.

Η κίνηση αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη συχνή επικοινωνία που είχαμε την τελευταία τετραετία ως ΥΠΕΝ με το Δήμαρχο Λαγκαδά για καίρια ζητήματα, όπως η λίμνη Κορώνεια, ο κόμβος Λαγκαδά στην Εγνατία οδό, ο βιολογικός καθαρισμός, το φυσικό αέριο που ήρθε στον Λαγκαδά επί κυβερνήσεώς μας, η αδειοδότηση του Κέντρου Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης κ.λπ.

Ο Δήμαρχος Λαγκαδά επέλεξε να στείλει εξώδικο σε εμάς χωρίς να ελέγξει ως όφειλε τα θέματα αρμοδιότητας και χωρίς να επικοινωνήσει μαζί μου, όπως έκανε σε όλη τη θητεία του. Στρέφεται κατά του ΥΠΕΝ το οποίο δεν εμπλέκεται είτε στην λειτουργία είτε στην διακοπή λειτουργίας του Κέντρου Ανακύκλωσης και Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Λαγκαδά. Αντίθετα, πρόκειται για διαδικασία που εμπλέκει αποκλειστικά και διμερώς τον Δήμο Λαγκαδά με το Σύστημα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης.

Υπενθυμίζω λοιπόν στον Δήμαρχο Λαγκαδά μέσω του Τύπου – εφόσον έτσι επέλεξε εξαρχής να επικοινωνήσουμε – ότι το ΥΠΕΝ δεν έχει την εποπτεία της εταιρείας Ανταποδοτική Ανακύκλωση Α.Ε., εφόσον πρόκειται για ένα Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης που ελέγχεται από τον ΕΟΑΝ, ο οποίος έχει δώσει και τη σχετική άδεια.

Συνεπώς, το ΥΠΕΝ δεν διέκοψε τη λειτουργία κανενός Πάρκου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, αντίθετα επιδιώκει μόνιμα την αύξηση της ανακύκλωσης εφόσον η χώρα μας έχει την υποχρέωση να πολλαπλασιάσει τις επιδόσεις της. Το Πάρκο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Λαγκαδά αποτελεί συνεργασία του Δήμου Λαγκαδά με το Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης. Περιμένουμε λοιπόν και εμείς ως ΥΠΕΝ ενημέρωση από τον Δήμο Λαγκαδά να μας πληροφορήσει για ποιον λόγο αναστέλλεται η λειτουργία του συγκεκριμένου Πάρκου και γιατί δεν μας ενημέρωσε για πιθανά προβλήματα στη σχέση του με το Σύστημα.

Αλλά θα ήθελα επίσης να μας πληροφορήσει γιατί στρέφεται εναντίον μας με εξώδικη διαμαρτυρία. Για τη λειτουργία του Κέντρου δεν είχε σε καμία χρονική στιγμή εμπλοκή με το ΥΠΕΝ. Ο Δήμαρχος όφειλε πρωτίστως να εκτελεί τα καθήκοντά του με δεδομένο ότι το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Λαγκαδά ανήκει στην ευθύνη του και λειτουργεί στη βάση διμερούς σύμβασης, που αν δεν κάνω λάθος έτυχε και σχετικής έγκρισης του Δημοτικού Συμβουλίου.

Θα θέλαμε επίσης να ξέρουμε, εφόσον υπάρχει συνεργασία Δήμου Λαγκαδά και Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης, ποια είναι η θέση του Δημάρχου ως Αντιπροέδρου της ΚΕΔΕ για το αίτημα εξαίρεσης του εκπροσώπου της ΚΕΔΕ, που κατέθεσε αυτή τη βδομάδα η Ανταποδοτική Ανακύκλωση, στο ΔΣ του ΕΟΑΝ. Δηλαδή να μην συμμετέχει η ΚΕΔΕ στην αξιολόγηση του φακέλου του Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης, με το οποίο συνεργάζεται ο Δήμος του. Το Σύστημα Ανακύκλωσης με το οποίο συνεργάζεται ο Δήμος Λαγκαδά δεν θέλει την ΚΕΔΕ, δηλαδή την Αυτοδιοίκηση, να συμμετέχει στην αξιολόγηση του;

Από την πλευρά μου τον ενημερώνω ότι με έγγραφα τα οποία κατέθεσε το Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης στον ΕΟΑΝ την Τετάρτη δηλώνεται η απόφαση παύσης λειτουργίας του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Λαγκαδά για λόγους ανωτέρας βίας οι οποίοι δεν εξηγούνται και δεν δικαιολογούνται στην επιστολή του. Και μάλιστα αυτό γίνεται τη στιγμή που εισπράττει κανονικά τις εισφορές όλων των υπόχρεων από το χώρο της ανακύκλωσης, άρα υποχρεούται να υλοποιεί τις δράσεις που προβλέπονται και να λειτουργεί κανονικά όλες τις δραστηριότητες και τις δομές ανακύκλωσης.

Είναι απορίας άξιο γιατί ο Δήμαρχος εμπλέκει το ΥΠΕΝ και εμένα προσωπικά, μεσούσης της προεκλογικής περιόδου, στη δική του διμερή σχέση με το Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης, το οποίο με βάση τη λειτουργία του ΕΟΑΝ και τις υποχρεώσεις του οφείλει να συνεχίζει κανονικά τις δραστηριότητές του.

Εξάλλου το ΔΣ του ΕΟΑΝ με βάση το θεσμικό πλαίσιο της Ελλάδας και της Ευρώπης για τα θέματα της διευρυμένης ευθύνης του παραγωγού έχει καλέσει την Ανταποδοτική Ανακύκλωση σε Διοικητικό Συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα ώστε να αξιολογηθεί το επιχειρησιακό σχέδιο και να αξιολογηθούν οι δράσεις της ανακύκλωσης με μόνο σκοπό την ενίσχυση της ανακύκλωσης και των δράσεων της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ενημέρωσης της κοινωνίας, ιδιαίτερα της νέας γενιάς.

Νομίζω ότι ο Δήμαρχος Λαγκαδά δεν πρέπει να μπερδεύει τον ρόλο του Δημάρχου με τον ρόλο του υποψήφιου Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας στη Β’ εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης. Όπως δεν πρέπει να μπερδεύει τον ρόλο του ΥΠΕΝ και την υποστήριξη της ανακύκλωσης με τη δική μου υποψηφιότητα. Όσα έγιναν αυτή την τετραετία για την ανακύκλωση στην Ελλάδα έχουν αναγνωριστεί επίσημα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν μπορεί να τα σκιάσει ο Δήμαρχος Λαγκαδά.

Τέλος, του υπενθυμίζω ότι με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έκλεισαν οι χωματερές και μειώθηκαν κατά 82% τα πρόστιμα που μας κληρονόμησε η ΝΔ, η Ελλάδα απέκτησε στρατηγική Κυκλικής Οικονομίας, και στον Λαγκαδά, όπως και σε άλλες περιοχές της Θεσσαλονίκης, έγιναν αναγκαίες αλλαγές που καθυστερούσαν για χρόνια. Εμείς θα συνεχίσουμε στον δρόμο της προόδου, της ανακύκλωσης, της βιώσιμης ανάπτυξης, του περιβάλλοντος και της δημιουργίας ενός καλύτερου αύριο για την χώρα μας.

Εάν ο ίδιος θέλει να μείνει εγκλωβισμένος σε εξώδικες διαμαρτυρίες αδικεί τον εαυτό του, και δεν βοηθά την ανακύκλωση, ούτε το Δήμο του, δεν λύνει τα προβλήματα που πρέπει να λύσει έναντι της κοινωνίας του Λαγκαδά, ενώ η στάση του δεν θα έχει ούτε το εκλογικό αποτέλεσμα που επιδιώκει. Ξέρει πολύ καλά ότι ως Δήμαρχος είχε την αμέριστη και χωρίς προκαταλήψεις συμπαράστασή μου για οτιδήποτε ωφέλησε τον τόπο μας. Ως υποψήφιος της ΝΔ ξέχασε και τη συνεργασία αλλά και τους κανόνες δικαίου και λειτουργίας της Αυτοδιοίκησης. Κρίμα…