Το πρώτο μέρος της τροπολογίας, που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης που συζητήθηκε στη Βουλή προβλέπει ότι η αξιόλογη καθυστέρηση καταβολής των δεδουλευμένων αποδοχών του εργαζομένου από τον εργοδότη, ανεξαρτήτως της αιτίας της καθυστέρησης, θεωρείται μονομερής βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας και δίνει τη δυνατότητα στον εργαζόμενο να καταγγείλει τη σύμβαση και να λάβει τη νόμιμη αποζημείωση.

Η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, προανήγγειλε ότι θα κατατεθεί νομοσχέδιο στα τέλη Αυγούστου που θα αφορά ένα σύνολο παρεμβάσεων σε σχέση με την αδήλωτη και την απλήρωτη εργασία.

Αντέκρουσε τις βολές εκ μέρους του ΚΚΕ ότι το υπουργείο Εργασίας παρακολουθεί το φαινόμενο της απλήρωτης εργασίας, χωρίς να κάνει κάτι. Υπενθύμισε ότι έχουν διεξαχθεί περισσότερες από 400 τριμερείς, οι οποίες στην πλειονότητά τους κατέληξαν σε αποτελέσματα θετικά για τους εργαζομένους. Υπενθύμισε επίσης τους ελέγχους του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, το έκτακτο επίδομα οικονομικής ενίσχυσης σε εκατοντάδες εργαζόμενους, μέτρο που παρέμενε ανενεργό.

Όσον αφορά το δεύτερο μέρος της τροπολογίας που δεν έγινε δεκτό, η υπουργός ανέφερε ότι η μη καταβολή δεδουλευμένων με αναγκαστικό νόμο του 1945 συνιστά ποινικό αδίκημα και προβλέπεται και αυτόφωρη διαδικασία. Τόνισε μάλιστα ότι αυτό πρέπει να το γνωρίζουν και οι εργαζόμενοι.

Τόνισε ότι το δεύτερο σκέλος της τροπολογίας που κατατέθηκε από το ΚΚΕ προσθέτει μόνο την ευθύνη του βασικού μετόχου και των μελών των Δ.Σ. των ανωνύμων εταιριών και ανέφερε ότι αυτό το κομμάτι χρήζει περαιτέρω νομικής επεξεργασίας.