Αρχική Οικονομία «Αντίστροφη μέτρηση» για τις φορολογικές δηλώσεις – Τι αλλάζει στις δαπάνες

«Αντίστροφη μέτρηση» για τις φορολογικές δηλώσεις – Τι αλλάζει στις δαπάνες

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Έως το τέλος Μαρτίου θα πρέπει να έχουν υποβληθεί οι βεβαιώσεις αποδοχών

Στην τελική ευθεία εισέρχονται οι διαδικασίες για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων 2018 στο taxisnet από τους φορολογουμένους, καθώς τις προηγούμενες ημέρες δόθηκε προθεσμία έως τέλος Μαρτίου για τις βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων. Η σχετική απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ και πλέον κλείνει μια από τις σημαντικότερες εκκρεμότητες εν όψει της έναρξης διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Ειδικότερα, για τις βεβαιώσεις εισοδημάτων από μερίσματα, τόκους, δικαιώματα, ως καταληκτική ημερομηνία εμπρόθεσμης υποβολής ορίστηκε η 29η Ιουνίου.

Σημειώνεται ότι στη φορολογική δήλωση είναι προσυμπληρωμένα τα στοιχεία που αφορούν τις αποδοχές των φορολογούμενων, τους φόρους που παρακρατήθηκαν και αναλογούν, τους τόκους καταθέσεων, τις δόσεις των δανείων που κατέβαλαν το 2017, καθώς και τα στοιχεία για τα αυτοκίνητα και τις κατοικίες τους και τα τεκμήρια.

Τα νέα φορολογικά έντυπα έχουν ήδη σχεδιαστεί με τη βασικότερη αλλαγή στον έντυπο Ε1 να αφορά στους κωδικούς 049-050 όπου οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι αγρότες θα δηλώνουν τις δαπάνες για αγορές ή παροχής υπηρεσιών που πραγματοποίησαν με πλαστικό χρήμα ή μέσω e-banking.

Οι δαπάνες αυτές, εξασφαλίζουν φέτος την έκπτωση φόρου 1.900 έως 2.100 ευρώ που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο εισοδήματος ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του φορολογούμενου.

Ειδικότερα σύμφωνα με την απόφαση Πιτσιλή:

  1. Η προθεσμία για την υποβολή του αρχείου των βεβαιώσεων αποδοχών ή συντάξεων, των βεβαιώσεων των αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα και των βεβαιώσεων εισοδημάτων από μερίσματα, τόκους, δικαιώματα είναι η 30ή Μαρτίου 2018
  2. Ειδικά για τις περιπτώσεις καταβολής μερισμάτων σε φυσικά πρόσωπα από νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες με απλογραφικά βιβλία, ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής δήλωσης ορίζεται η 29η Ιουνίου 2018.
  3. Για όσα αρχεία υποβληθούν μετά τις 30.3.2018 και 29.6.2018 αντίστοιχα, αλλά μέχρι και τις 31.12.2018, δεν θα επιβάλλονται οι κυρώσεις που προβλέπονται από τις διατάξεις του άρθρου 54 του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών

Μετά το Πάσχα οι φορολογικές δηλώσεις 2018

Σύμφωνα με πληροφορίες μετά τις γιορτές του Πάσχα αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πύλη του Τaxisnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων των εισοδημάτων που αποκτήθηκαν το περασμένο έτος και η οποία θα κλείσει στα τέλη Ιουνίου.

Υπενθυμίζεται ότι και φέτος θα έχουμε εφαρμογή φορολογικής κλίμακας με συντελεστές 22% – 45% για τα εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις, ατομικές επιχειρήσεις και αγροτικές δραστηριότητες, ενώ η ίδια κλίμακα θα εφαρμοστεί και για τον υπολογισμό του φόρου στα εισοδήματα από αγροτικές δραστηριότητες.

Σημαντικά βάρη αντιστοιχούν και στους εισοδηματίες, καθώς θα προβλέπεται αυτοτελής φορολόγηση των εισοδημάτων τους από την εκμετάλλευση ακίνητης περιουσίας με κλίμακα που ξεκινά από το 15% και έχει ως τα ταβάνι το 45% του εισοδήματος τους.