Αντίστροφη μέτρηση για την εκπνοή της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έχει ξεκινήσει, με την ΑΑΔΕ να προχωρά τις τελευταίες ημέρες σε ένα μπαράζ ειδοποιήσεων προς τους φορολογούμενους, υπενθυμίζοντάς τους πως έχουν μόλις έναν μήνα περιθώριο.

Τα πρόσφατα στατιστικά της ΑΑΔΕ μαρτυρούν ότι λίγοι έχουν πάει…μέχρι στιγμής στο ταμείο προκειμένου να πάρουν στα χέρια τους τον τελικό λογαριασμό για φέτος. Είναι χαρακτηριστικό ότι έχει υποβληθεί μόλις το 1/3 των φορολογικών δηλώσεων. Ο αριθμός των Ε1 ξεπερνά τα 2,67 εκατ. σε σύνολο 6,4 εκατ. δηλώσεων που απομένουν να υποβληθούν. Όσον αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν προχωρήσει τη διαδικασία υποβολής ξεπερνούν τις 404.000. 

Από τα στατιστικά στοιχεία της ΑΑΔΕ προκύπτει ακόμα ότι το 49,34% των εκκαθαριστικών σημειωμάτων είναι μηδενικό, το 29,47% είναι χρεωστικά με τους υπόχρεους να καλούνται να καταβάλλουν συνολικό φόρο ύψους 1,029 δισ. ευρώ ενώ το 21,19% είναι πιστωτικό, με το ποσό που θα επιστραφεί στους δικαιούχους να ανέρχεται συνολικά σε 182,7 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι μετά και την παράταση που δόθηκε από το οικονομικό επιτελείο οι φορολογικές δηλώσεις θα πρέπει να υποβληθούν οριστικά έως τις 26 Ιουλίου. Η δε πληρωμή του φόρου θα πραγματοποιηθεί σε οκτώ μηνιαίες δόσεις έως το τέλος Φεβρουαρίου του 2025, ενώ όσοι καταβάλλουν εφάπαξ το φόρο θα έχουν έκπτωση 3%.  

Υποχρέωση να υποβάλει φορολογική δήλωση έχει κάθε φυσικό πρόσωπο, εφόσον έχει τη φορολογική κατοικία του στην Ελλάδα, έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του, ανεξάρτητα από το αν είναι εξαρτώμενο μέλος ή όχι και αποκτά πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.

Το e-mail της ΑΑΔΕ

Το email που απέστειλε η ΑΑΔΕ αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Αγαπητή κυρία / Αγαπητέ κύριε, 

Σας υπενθυμίζουμε ότι η προθεσμία για την υποβολή της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων φορολογικού έτους 2023 πλησιάζει.

Επειδή μέχρι σήμερα δεν έχουμε λάβει τη δήλωσή σας, παρακαλούμε να προχωρήσετε εγκαίρως στην οριστικοποίησή της, το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 26/7/2024.

Μπορείτε να υποβάλετε τη δήλωσή σας μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE (myaade.gov.gr), στη διαδρομή Εφαρμογές > Δημοφιλείς Εφαρμογές > Δήλωση ΦΕΦΠ (Ε1-Ε2-Ε3) > Είσοδος στην εφαρμογή > «ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΤΟΥΣ 2024».

Πριν την οριστικοποίηση της δήλωσής σας, παρακαλούμε να επικαιροποιήσετε, αν είναι αναγκαίο, τα στοιχεία επικοινωνίας σας (όπως τηλέφωνα, email, διεύθυνση), καθώς και τον ενεργό σας ΙΒΑΝ, ώστε να μπορείτε να λαμβάνετε άμεσα ποσά επιστροφής που τυχόν δικαιούστε. Η ενημέρωση των στοιχείων σας γίνεται μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE, στη διαδρομή Μητρώο & Επικοινωνία, όπου επιλέγετε το πεδίο που θέλετε να επικαιροποιήσετε.

Για περισσότερες διευκρινίσεις, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Κέντρο Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων της ΑΑΔΕ, στο τηλέφωνο (+30) 213 162 1000, τις εργάσιμες ημέρες και ώρες 07:30 – 17:00.

Σε περίπτωση που έχετε ήδη υποβάλει τη δήλωσή σας ή δεν έχετε σχετική υποχρέωση, παρακαλούμε αγνοήστε το παρόν μήνυμα.

Τέλος, σας ενημερώνουμε ότι στην εφαρμογή μας myAADEapp μπορείτε να δείτε και να αποθηκεύσετε την δήλωσή σας και το εκκαθαριστικό σας.

Σας ευχαριστούμε για το χρόνο και τη συνεργασία σας».

Αξίζει να επισημανθεί ότι φέτος, για πρώτη φορά, όσοι φορολογούμενοι έχουν εισοδήματα αποκλειστικά από μισθούς και συντάξεις δεν χρειάζεται καν να μπουν στο Taxisnet για την υποβολή της δήλωσής τους. Αν και διατηρούν το δικαίωμα να το πράξουν, συνίσταται να εισέλθουν στην πλατφόρμα και να ελέγξουν για την ορθότητα των αναγραφόμενων στοιχείων τους.

Σε περίπτωση που δεν πατήσουν την ένδειξη υποβολή της δήλωσης, θα το πράξει με αυτοματοποιημένο τρόπο η ίδια η ΑΑΔΕ εμπρόθεσμα, τις επόμενες εβδομάδες.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις