Η παγκόσμια κλινική δοκιμή “WalkBack“, που πραγματοποιήθηκε από την Ερευνητική Ομάδα για τους Πόνους στη Σπονδυλική Στήλη του Πανεπιστημίου Macquarie στο Σίδνεϊ, δείχνει ότι το περπάτημα σε τακτική βάση μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο υποτροπής των πόνων στη μέση. Αυτό είναι ένα σημαντικό εύρημα, καθώς οι πόνοι στη μέση αποτελούν μία από τις κύριες αιτίες αναπηρίας παγκοσμίως και επηρεάζουν εκατομμύρια ανθρώπους.

Η μελέτη περιλάμβανε 701 ενήλικους που είχαν πρόσφατα αναρρώσει από επεισόδιο πόνου στη μέση. Μία ομάδα ακολούθησε ένα πρόγραμμα περπατήματος και εκπαίδευσης για έξι μήνες, ενώ η άλλη ομάδα δεν είχε καμία παρέμβαση.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες για τρία έτη και παρατήρησαν ότι η ομάδα που ακολούθησε το πρόγραμμα είχε σημαντικά λιγότερα επεισόδια πόνου στη μέση και μεγαλύτερη περίοδο απαλλαγμένη από πόνο σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου. Ο κίνδυνος υποτροπής μειώθηκε κατά περίπου 50% στην ομάδα που ακολούθησε την παρέμβαση.

Το περπάτημα αποδείχθηκε αποτελεσματικό για τη διαχείριση των πόνων στη μέση επειδή προάγει την ένταξη κίνησης στην καθημερινή ζωή χωρίς να απαιτεί σύνθετες ή δαπανηρές θεραπείες. Αυτό το είδος άσκησης είναι εύκολα προσβάσιμο για όλες τις ηλικίες και κοινωνικές ομάδες, ενώ παράλληλα προσφέρει και άλλα οφέλη για τη γενική υγεία, όπως καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία και βελτίωση της ψυχικής ευημερίας.

Συνολικά, η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της άσκησης και της κανονικής φυσικής δραστηριότητας ως προληπτικούς παράγοντες για τη μείωση των πόνων στη μέση και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων που πάσχουν από αυτό το πρόβλημα.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις