Αντιδράσεις Δήμων για τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό  της Κυβέρνησης     

Κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ της Αυτοδιοίκησης και της κυβέρνησης για τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό. Το υπουργείο Περιβάλλοντος κατέθεσε την σχετική τροπολογία που «ψαλιδίζει» τα ύψη των οικοδομών ειδικά στις περιοχές που έχουν χαμηλό συντελεστή αλλά όπως δείχνει η κατάσταση η τροπολογία δεν ικανοποιεί τους δημάρχους που συνεχίζουν να αντιδρούν.

Στον «χορό» των αντιδράσεων που ξεκίνησε ο Άλιμος μπαίνουν συνεχώς και άλλοι δήμοι. Αρνητική στάση ως προς την νομοθετική ρύθμιση εκφράζει και ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης λέγοντας ότι δεν καλύπτει τις απαιτήσεις της ΚΕΔΕ και ότι “κουρεύει” μόνο κατά ¼ τα ύψη των κτιρίων.  Ο δήμος Βούλας Βάρης Βουλιαγμένης μετά την ακυρωμένη απόφαση του Δημοτικού του Συμβουλίου περί αναστολής έκδοσης νέων οικοδομικών αδειών από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, δηλαδή την κυβέρνηση, θα συνεχίσει δικαστικά τον αγώνα του καθώς όπως είπε στην συνεδρίαση της ΚΕΔΕ ο δήμαρχος της πόλης Γρηγόρης Κωνσταντέλος η τροπολογία ικανοποιεί περίπου στο 50% των διεκδικήσεων οπότε η μάχη συνεχίζεται.

Κονταίνει» τις νέες οικοδομές το υπουργείο Περιβάλλοντος - Newsbeast

Την ίδια ώρα, πάντως, ο δήμαρχος Κηφισιάς, Βασίλης Ξυπολυτάς, ζητά εγκύκλιο από τουπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας που θα ορίζει ότι ο δήμος του και η αντίστοιχη Υπηρεσία Δόμησης δεν θα εφαρμόζει τα μπόνους του ΝΟΚ . Ο Δήμος Κηφισιάς εκφράζει την αντίθεσή του και στην τροπολογία που κατατέθηκε χθες από το ΥΠΕΝ στη Βουλή σχετικά με τα ύψη των κτιρίων και εξαγγέλλει περαιτέρω κινητοποιήσεις για την ακύρωση οικοδομικών αδειών που θα ενσωματώνουν τα μπόνους του Οικοδομικού Κανονισμού.

Τι προβλέπει η ρύθμιση

Το ΥΠΕΝ τροποποίησε τις τελευταίες μέρες τις ρυθμίσεις για τα μπόνους των κτιρίων στην προσπάθειά του να κατευνάσει τα οξυμένα πνεύματα στους δήμους των νοτίων και βορείων προαστίων που ξεσηκώσουν θύελλα αντιδράσεων, μολονότι οι παρεμβάσεις για τις περιοχές με υψηλό συντελεστή δεν υφίσταται τον κόφτη που είχαν καλλιεργήσει οι προσδοκίες. Εν αντιθέσει με τις περιοχές με χαμηλό συντελεστή, στις οποίες μπαίνει «φρένο».

Ειδικότερα, με την τροπολογία που κατατέθηκε χθες στην Βουλή, δεν θα ισχύει το μπόνους του Οικοδομικού Κανονισμού για αύξηση 10% έως 25% του συντελεστή δόμησης και κατά 1 μέτρο του ύψους, για περιοχές της χώρας που ο συντελεστής είναι μέχρι 0,8 (άρθρο 10). Η παρέμβαση, σε συνδυασμό με τα κίνητρα του άρθρου 10, επηρεάζει και το άρθρο 15 για επιπλέον ύψος για πράσινα δώματα. Δεν επηρεάζει το άρθρο 19, το οποίο προβλέπει επιπλέον ύψος έως 4,2 μέτρα για φυτεμένο δώμα και το άρθρο 25 που αφορά επιπλέον συντελεστή για κτίρια μειωμένης ενεργειακής απόδοσης.

Με βάση το νέο μεταβατικού χαρακτήρα καθεστώς, η συνδυαστική εφαρμογή του άρθρου 10, με τα μπόνους ύψους για πράσινο δώμα που είναι έως 2 μέτρα επιπλέον (του άρθρου 15), δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τα 2,5 μέτρα για συντελεστή μεγαλύτερο του 0,8 έως 1,6 και τα 3 μέτρα για συντελεστή μεγαλύτερο του 1,6. Η ρύθμιση δεν αποκλείει και σε περιοχές με συντελεστή έως 0,8 την εφαρμογή του μπόνους ύψους του άρθρου 15 δηλαδή επιπλέον 2 μέτρα.

Η τροπολογία προβλέπει ότι το νέο πλαίσιο τίθεται σε εφαρμογή από την 1 Μαΐου και τουλάχιστον έως τα τέλη του 2025.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις