Οι προέδροι των έξι Τμημάτων Χημείας στα Πανεπιστήμια της χώρας εκφράζουν ανησυχίες σχετικά με τις νέες αλλαγές στην ονοματολογία χημικών ενώσεων που προτείνονται για τα νέα σχολικά βιβλία Χημείας της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Σε κοινή επιστολή προς την Ένωση Ελλήνων Χημικών, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, επισημαίνουν ότι οι προτεινόμενες αλλαγές στην ονοματολογία προσπαθούν να εφαρμόσουν αυτόματη μετάφραση αγγλικών όρων χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους τη γραμματική της ελληνικής γλώσσας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να προτείνονται νέες ονομασίες όπως “νάτριο χλωρίδιο” και “άνθρακας διοξείδιο” αντί για τους παραδοσιακούς όρους “χλωρίδιο του νατρίου” και “διοξείδιο του άνθρακα”.

Οι προέδροι επισημαίνουν ότι στις συνελεύσεις των τμημάτων Χημείας σε όλα τα πανεπιστήμια της χώρας, αυτό το θέμα έχει συζητηθεί ως κατεπείγον και υπογραμμίζουν την ανάγκη για μια ενημερωμένη προσέγγιση που θα συμπεριλάβει την ειδική επιτροπή διακεκριμένων Ελλήνων Χημικών και γλωσσολόγων. Προτείνουν επίσης τη διόρθωση του κεφαλαίου της ονοματολογίας και της χρήσης όρων στα νέα βιβλία Χημείας, με βάση τους γλωσσολογικούς κανόνες και τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής γλώσσας.

Τέλος, εκφράζουν την ανησυχία τους για τις επιπτώσεις που θα έχει μια τέτοια μη κατάλληλη αλλαγή στην ελληνική επιστημονική γλώσσα, που θα μπορούσε να αποκόψει γενιές νέων φοιτητών από τους καθηγητές τους στο πανεπιστήμιο και να απομονώσει τη σύγχρονη Χημεία από άλλες επιστήμες της χώρας.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις