Αρχική Οικονομία Ανοίγουν τραπεζικές θυρίδες για χρέη στο Δημόσιο

Ανοίγουν τραπεζικές θυρίδες για χρέη στο Δημόσιο

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή ετοιμάζεται να καταθέσει το υπουργείο Οικονομικών, όπου θα προβλέπεται άνοιγμα χωρίς προειδοποίηση και δέσμευση περιεχομένου τραπεζικών θυρίδων για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία και τα Ταμεία. Θα δεσμεύονται έτσι, μετρητά, έργα τέχνης και τιμαλφή.

Σύμφωνα με το «Έθνος», στο υπό κατάθεση φορολογικό νομοσχέδιο θα περιληφθεί και σειρά ρυθμίσεων φορολογικού χαρακτήρα που αφορούν εκατομμύρια φορολογούμενους.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι με το υφιστάμενο καθεστώς το περιεχόμενο τραπεζικών θυρίδων δεσμεύεται σε δύο περιπτώσεις: στη διαπίστωση φοροδιαφυγής άνω των 150.000 ευρώ και στην περίπτωση χαρακτηρισμού μιας οφειλής ως «ανεπίδεκτης εισπράξεως». Στη δεύτερη περίπτωση η δέσμευση διαρκεί για 10 χρόνια.

Στο ίδιο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται διατάξεις για την αύξηση του ορίου δαπάνης με πλαστικό χρήμα για το χτίσιμο του αφορολόγητου. Τα ποσοστά είναι σήμερα στο 10% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ, 15% για εισόδημα από 10.000 έως 20.000 ευρώ και 20% για εισόδημα από 20.000 ευρώ και άνω. Αυτό που βρίσκεται στο τραπέζι είναι να αυξηθούν σε 15%, 20% και 25% αντίστοιχα.

Επίσης θα προβλέπεται η  μείωση στα 300 ευρώ από τα 500 ευρώ που είναι σήμερα του ποσού πάνω από το οποίο θα πρέπει οι συναλλαγές να γίνονται υποχρεωτικά είτε ηλεκτρονικά είτε με κάρτα.