Ανοίγουν το Σαββατοκύριακο οι οργανωμένες παραλίες, σύμφωνα με τις πληροφορίες.
Η Επιτροπή λοιμωξιολόγων εισηγήθηκε να ανοίξουν οργανωμένα πλέον οι χώροι όπου θα μπορέσουν να βρεθούν «συντεταγμένα» και «προστατευμένα» οι πολίτες που θα επιλέξουν αυτήν την έξοδο.
Το πρωί σε τηλεδιάσκεψη μεταξύ στελεχών του υπουργείου Ανάπτυξης, αποφασίστηκε πως πρέπει να καταρτιστεί το σχέδιο για να ανοίξουν οι παραλίες και να δοθεί η σχετική εισήγηση στον πρωθυπουργό. Το σχέδιο αναμένεται να δοθεί στον Κυριάκο Μητσοτάκη τις επόμενες ώρες και το πρωθυπουργικό γραφείο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα δώσει την έγκριση προκειμένου οι πολίτες να μπορούν να μεταβούν στις οργανωμένες παραλίες.
Παράλληλα, υπάρχουν σκέψεις για επανεκκίνηση των μετακινήσεων σε όλα τα νησιά, μετά την Κρήτη για την οποία έχουν ήδη γίνει ανακοινώσεις.
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης για τον κορωνοϊό, ενημέρωσε ότι πρόθεση είναι να επιτραπούν οι μετακινήσεις στα νησιά από τις 25 Μαΐου και μετά και εφόσον τα πράγματα εξελιχθούν ομαλά. Περαιτέρω επισήμανε πως είναι μια απόφαση που θα οριστικοποιηθεί στα μέσα της επόμενης εβδομάδας.
Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται.
Να σημειωθεί πως το περασμένο Σαββατοκύριακο οι παραλίες γέμισαν με κόσμο, γεγονός που προβλημάτισε την κυβέρνηση.
Οδηγίες προστασίας στις παραλίες
Η επαφή του σώματος με την άμμο στις παραλίες, η χρήση ξαπλώστρας, η απόσταση από τους υπόλοιπους λουόμενους, αλλά και το κολύμπι στο νερό της θάλασσας ή της πισίνας είναι θέματα που απασχολούν τους λάτρεις της θάλασσας -και όχι μόνο- ενόψει της θερινής περιόδου, που αναμένεται διαφορετική λόγω της πανδημίας της Covid–19.
Απαντήσεις σ’ αυτά και άλλα ερωτήματα έδωσε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» η αναπληρώτρια καθηγήτρια Θαλάσσιας Μικροβιολογίας στο Τμήμα Θαλασσίων Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου Αδαμαντία Ευστρατίου και η επίκουρη καθηγήτρια με ειδικότητα στη διαχείριση της παράκτιας ζώνης στο Τμήμα Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών του ίδιου πανεπιστημίου Ράνια Τζωράκη.
«Φέτος θα είναι τόσο ασφαλές να ξαπλώσει κανείς στην άμμο όσο ήταν και πέρυσι, πρόπερσι αλλά και πριν από δέκα χρόνια», είπε η κ. Ευστρατίου, απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με την επιβίωση του νέου κορωνοϊού στην καυτή καλοκαιρινή άμμο.
«Στην άμμο μπορεί να “έρθει” ο κορωνοϊός, αν κάποιος άρρωστος βήξει και κάποια σταγονίδια καθίσουν πάνω στη σύστασή της. Οι συνθήκες όμως στις ελληνικές παραλίες το καλοκαίρι με την ηλιοφάνεια και τις υψηλές θερμοκρασίες είναι τέτοιες, που αυτός δεν μπορεί να επιβιώσει πάνω στα μικρά σωματίδια της άμμου. Η επιβίωση ενός ιού που μάλιστα έχει επάνω του και λιπίδια -είναι δηλαδή ακόμη πιο εύκολο να καταστραφεί- πάνω σε ένα καυτό σωματίδιο άμμου δεν είναι εφικτή», εξήγησε, επισημαίνοντας πως ο SARS-CoV-2 πάνω στην καλοκαιρινή άμμο «δεν θα επιβιώσει, ακόμη και στις 10 το πρωί».