Ανοιχτό  ενδεχόμενο για «απόβαση» αγροτών στην Αθήνα τη Δευτέρα – Ανικανοποίητοι οι περισσότεροι με τα μέτρα

Οι αγρότες αφού ολοκληρώθηκε η συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό αλλά και τους αρμόδιους υπουργούς, επέστρεψαν στα μπλόκα τους για να λάβουν τις τελικές αποφάσεις τους, εκφράζοντας προβληματισμό για τις κυβερνητικές προτάσεις. Σημειώνεται πως νωρίτερα το απόγευμα της Τρίτης, ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, καλεσμένος του Νίκου Χατζηνικολάου στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του ΑΝΤ1, ανέφερε πως τα περιθώρια παροχών εκ μέρους της κυβέρνησης προς τους αγρότες εξαντλήθηκαν. «Η κυβέρνηση έκανε πολύ σημαντική προσέγγισης αγροτών, τώρα είναι η δική τους σειρά να δείξουν κατανόηση» είπε χαρακτηριστικά.

Στον Πλατύκαμπο, αμέσως μετά την συνάντηση βγήκαν τα τεφτέρια και άρχισαν οι λογαριασμοί. Οι Θεσσαλοί αγρότες είναι προβληματισμένοι με τις ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση για το αγροτικό ρεύμα και το πετρέλαιο, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΑΝΤ1.

Τα συναισθήματά τους είναι ανάμεικτα, και το μόνο για το οποίο νιώθουν ικανοποιημένοι, είναι ότι έλαβαν θετική απάντηση για νέα συνάντηση με τους Θεσσαλούς αγρότες, που επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel. Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, η συνάντηση αυτή έχει «κλειδώσει» και θα πραγματοποιηθεί το επόμενο διάστημα υπό την προεδρεία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Την ίδια ώρα, τα πηγαδάκια μεταξύ τους έχουν πάρει «φωτιά». Οι αγρότες, συζητούν τις εξαγγελίες, υπολογίζουν το όφελος που θα έχουν από την έκπτωση στο αγροτικό ρεύμα και πετρέλαιο, ωστόσο λένε πως τα νούμερα δεν βγαίνουν. Ανανέωσαν το ραντεβού τους για σήμερα στις 17:00 στον Πλατύκαμπο, ώστε να ενημερωθούν για όλα όσα ειπώθηκαν στην συνάντηση και στη συνέχεια θα αποφασίσουν για το μέλλον του αγώνα τους.

Στο μπλόκο των Μαλγάρων, οι αγρότες διάβασαν τα μέτρα της κυβέρνησης από τα κινητά τους, και θεωρούν ότι η μόνη απάντηση που πρέπει να δοθεί είναι η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. «Από τις πρόσφατες ανακοινώσεις που ακούσαμε, απελπιστήκαμε. Μιλούν για ένα ρεύμα το οποίο είναι μία τρίλιζα. Καθόμαστε και φτιάχνουμε αλγόριθμους για να βγάλουμε άκρη» αναφέρει στον ΑΝΤ1, ο αγρότης Κώστας Ανεστίδης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας, τόνισε ότι «υπάρχει όρεξη, θέληση και μαχητικότητα για να προχωρήσουμε σε ακόμη περισσότερες δράσεις, πιο μαχητικές. Βέβαια, δεν αποκλείεται να κατέβουμε στην Αθήνα».

Στα Τρίκαλα, απέκλεισαν τον κόμβο Μεγαλοχωρίου, ενώ στην Πάτρα δεκάδες κυψέλες των μελισσοκόμων κατέκλεισαν την πλατεία Γεωργίου.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΑΝΤ1, η κυβέρνηση έπειτα από την συνάντηση με τους αγρότες, εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξη, ωστόσο τηρεί στάση αναμονής μέχρι να πληροφορηθεί τις τελικές αποφάσεις τους. Η αισιοδοξία, πηγάζει από το πολύ καλό κλίμα εντός της σύσκεψης, ενώ το κεντρικό μήνυμα που εξέπεμψε ο πρωθυπουργός είναι πως έγινε μία σημαντική προσπάθεια από το επιτελείο. «Το καλύτερο δυνατό για την ώρα» όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, προκειμένου να ανταποκριθεί η κυβέρνηση στα αιτήματα των αγροτών, και ότι εξαντλήθηκαν, τουλάχιστον για την ώρα, τα δημοσιονομικά περιθώρια.

Φθηνότερο ρεύμα για 10 χρόνια και προκαταβολή του ΕΦΚ, 40 εκατομμύρια ευρώ, στα τέλη Μαρτίου, ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους αγρότες, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Λίγο νωρίτερα, ο πρωθυπουργός είπε απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των αγροτών ότι «είμαστε εδώ για να βρούμε λύσεις, πιστεύω ότι μπορούμε να συναντηθούμε σε έναν κοινό».

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, «πρόθεσή μου είναι να σας ακούσω όλους και στη συνέχεια να σας παρουσιάσω τις προτάσεις που έχουμε επεξεργαστεί». «Μπορούμε να συναντηθούμε σε έναν κοινό τόπο, που θα συνυπολογίζει ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας είναι συγκεκριμένα και περιορισμένα. Κάθε απόφαση της κυβέρνησης πρέπει να λαμβάνει υπόψη της το όλον», τόνισε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις