Τετάρτη, Ιούλιος 6, 2022
Αρχική Επιχειρήσεις Ανοιχτά καταστήματα την Κυριακή – Οι αλλαγές

Ανοιχτά καταστήματα την Κυριακή – Οι αλλαγές

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Ανοιχτά καταστήματα στην Ελλάδα τις Κυριακές, όπως είναι και στην υπόλοιπη Ευρώπη, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο.

«Στο εξής θα λειτουργούν Κυριακή και στην Ελλάδα όσες επιχειρήσεις λειτουργούν και στην υπόλοιπη Ευρώπη και δη στις Μεσογειακές χώρες. Όμως τα δικαιώματα των εργαζομένων είναι σταθερά. Η αμοιβή τους θα προσαυξάνεται κατά 75%» είπε ο κ. Μητσοτάκης, Παράλληλα υπογράμμισε ότι όσοι εργάζονται Κυριακές θα παίρνουν ρεπό: «θα υπάρχει έξτρα ημέρα ξεκούρασης την επόμενη εβδομάδα» όπως χαρακτηριστικά είπε.

Στις υφιστάμενες γνωστές εξαιρέσεις που ισχύουν εδώ και δεκαετίες σε συγκεκριμένους κλάδους (όπως η εστίαση ή τα καταστήματα σε τουριστικές περιοχές) προστίθενται αρκετοί κλάδοι.

Ποιοι κλάδοι μπαίνουν στη λίστα:

υπηρεσίες ταχυδρομικών υπηρεσιών (courier),

δραστηριότητες παραγωγής υγειονομικών ειδών ή νοσηλευτικών υλικών,

παραγωγή, αποθήκευση, μεταφορά και διανομή φαρμάκων και παραϊατρικού υλικού,

επιχειρήσεις εφοδιαστικής αλυσίδας («logistics»), ιδίως παραλαβής, αποθήκευσης, συλλογής και διανομής εμπορευμάτων, όπως και επισκευής και συντήρησης περονοφόρων και ανυψωτικών μηχανημάτων,

κέντρα κοινών υπηρεσιών («shared services centers») ομίλων επιχειρήσεων, ιδίως στους τομείς της λογιστικής, του ανθρώπινου δυναμικού, της μισθοδοσίας, των Η/Υ (ΙΤ), της κανονιστικής συμμόρφωσης, των προμηθειών και άλλων,

επιχειρήσεις ψηφιοποίησης έγχαρτου αρχείου,

επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών τηλεφωνικού κέντρου εξυπηρέτησης και τεχνικής υποστήριξης πελατών,

επιχειρήσεις παραγωγής έτοιμου σκυροδέματος και λατομείων, εξόρυξης ορυκτών και μεταλλευτικών δραστηριοτήτων,

κέντρα δεδομένων («data centers») και εν γένει μηχανογραφικών κέντρων ομίλων επιχειρήσεων.