Η βρετανική εφημερίδα Financial Times αναφέρει . Η Ευρώπη δεν διαθέτει παρά ένα μικρό κλάσμα των δυνάμεων αεράμυνας που απαιτούνται για να προστατεύσει τις χώρες-μέλη της ανατολικής και κεντρικής Ευρώπης έναντι μίας πλήρους κλίμακας επίθεση.

Συγκεκριμένα οι πηγές της εφημερίδας αναφέρουν πως η σχετική έκθεση που συντάχθηκε πέρυσι συμπέρανε πως διαθέσιμες είναι λιγότερες από 5% των αναγκαίων δυνατοτήτων αντιαεροπορικής προστασίας.

Την ανησυχία τους δηλώνουν διπλωμάτες του ΝΑΤΟ

Συγκεκριμένα «ανώτερος διπλωμάτης του ΝΑΤΟ» αναφέρει: η ικανότητα άμυνας έναντι εισερχομένων πυραύλων και αεροπορικών επιθέσεων είναι «σημαντικό κομμάτι του σχεδίου υπεράσπισης της ανατολικής Ευρώπης έναντι μίας εισβολής και αυτή τη στιγμή δεν την έχουμε».

Δεύτερος διπλωμάτης χαρακτηρίζει την αεράμυνα ως «μία από τις μεγαλύτερες τρύπες που έχουμε, και δεν μπορούμε να το αρνηθούμε».

Το δημοσίευμα έρχεται πριν από την προπαρασκευαστική σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στην Πράγα αυτό το διήμερο ενόψει της συνόδου κορυφής του Ιουλίου στην Ουάσινγκτον.

Οι Financial Times σημειώνουν πως η αδυναμία των ευρωπαϊκών χωρών του ΝΑΤΟ να παράσχουν πρόσθετο εξοπλισμό αεράμυνας στην Ουκρανία αναδεικνύει το έλλειμμα αποθεμάτων τέτοιων συστημάτων.

Αναφέρουν επίσης πως Ελλάδα και Πολωνία κάλεσαν την περασμένη εβδομάδα την Κομισιόν να συμβάλει στην ανάπτυξη και ενδεχομένως στη χρηματοδότηση ενός πανευρωπαϊκού συστήματος αεράμυνας, μια πρόταση που η πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν άφησε να εννοηθεί πως θα στηρίξει.

Παράλληλα, δημοσίευμα του Guardian αναφέρει πως υπηρεσίες ασφαλείας ανά την Ευρώπη είναι σε εγρήγορση για το ενδεχόμενο μία σειρά εμπρησμών και σαμποτάζ σε ευρωπαϊκές υποδομές να έχουν γίνει με ρωσικό δάκτυλο, ως ένα «δυνητικό νέο όπλο» της Μόσχας στο πλαίσιο συστηματικής προσπάθειας αποσταθεροποίησης.

Γίνεται αναφορά σε εμπρησμό στα IKEA του Βίλνιους της Λιθουανίας και σε εμπορικό κέντρο στην Πολωνία, σε σχέδιο σαμποτάζ σε στρατιωτικές βάσεις στη Βαυαρία, σε αντισημιτικά γκράφιτι στο Παρίσι και σε εμπρησμό σε αποθήκες ουκρανικών συμφερόντων του ανατολικού Λονδίνου, για τον οποίο ένας 20χρονος Βρετανός κατηγορείται για εξυπηρέτηση των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών.

Όπως γράφεται, ενώ δεν υπάρχουν αποδείξεις πως τα περιστατικά αυτά έγιναν υπό γενικό συντονισμό, πιστεύεται πως ίσως είναι μέρος ενός σχεδίου της Μόσχας για αποσταθεροποίηση της Δύσης.

Η ανησυχία αυτή μάλιστα φέρεται να συζητήθηκε σε σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας στις Βρυξέλλες αυτή την εβδομάδα.
 ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις