Ανησυχία έχει προκληθεί από τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης από την έντονη δυσοσμία που παραπέμπει σε αέριο και επικρατεί την τελευταία ώρα στο κέντρο της πόλης.

Η Ελληνική Εταιρεία Διανομής Αερίων Εnaon EDA έχει δεχθεί πληθώρα κλήσεων, η οποία μετά από ελέγχους που διενεργήθηκαν διαπίστωσε ότι δεν ανιχνεύεται κάποια διαρροή φυσικού αερίου.

Θεσσαλονίκη: Δυσοσμία στο κέντρο της πόλης – Σε συνδυασμό παραγόντων αποδίδονται οι οσμές - FinUpNews.gr

Ο   καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ),  Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, επισήμανε ότι με βάση στοιχεία από το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, δυσοσμία εκδηλώνεται ανά περιοδικά διαστήματα στην πόλη ενώ έκανε λόγο για απόρριψη διαφορετικών τύπων λυμάτων στην περιοχή του Θερμαϊκού Κόλπου μετά την 6η προβλήτα, όπου επικρατούν συνθήκες ευτροφισμού των φυκιών και των μικροοργανισμών που καταναλώνουν το οξυγόνο.

Λόγω έλλειψης οξυγόνου τμήμα των φυκιών αποσυντίθεται και, σε συνδυασμό με νότιους ανέμους και υψηλές θερμοκρασίες, εκλύονται οσμές όπως το υδρόθειο, οι μερκαπτάνες και το μεθάνιο που βγάζουν τη χαρακτηριστική μυρωδιά.

Ταυτόχρονα, αναφέρθηκε στις διαμαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής του Κορδελιού για δυσοσμία, σημείωσε ότι οι κάτοικοι συχνά συνδέουν το φαινόμενο με τις οσμές που λένε ότι προέρχονται από τις εγκαταστάσεις των Ελληνικών Πετρελαίων και πρόσθεσε ότι έχει γίνει σχετική μελέτη από το ΑΠΘ και έχουν υλοποιηθεί έργα απομείωσης των στερεών αποβλήτων μέσα στις εγκαταστάσεις των διυλιστηρίων, ώστε να μειωθούν και οι πιθανές οσμές.

«Θεωρώ ότι μπορεί ακόμη να υπάρχει ένα κομμάτι από αυτό» είπε και συμπλήρωσε πως «το γεγονός ότι δεν μυρίζει κάθε μέρα σχετίζεται με την κίνηση και την κατεύθυνση των ανέμων, άρα και με τις μετεωρολογικές συνθήκες».

«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, όμως η μυρωδιά είναι ενοχλητική» τόνισε, από την πλευρά του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Κωνσταντίνος Φυτιάνος, αφυπηρετήσας καθηγητής Χημείας Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, ο οποίος έκανε λόγο για ένα φαινόμενο που συμβαίνει εδώ και χρόνια.

Διευκρίνισε, παράλληλα, ότι η δυσοσμία διαρκεί για λίγες ημέρες και μετά την επικράτηση βορείων ανέμων οι οσμές διαλύονται. Στο ίδιο πνεύμα, ο κ. Σαρηγιάννης σχολίασε: «Οι ουσίες αυτές στην πραγματικότητα δεν είναι τοξικές, δεν δημιουργούν πρόβλημα δημόσιας υγείας, αλλά είναι ενοχλητικές. Ένας Βαρδάρης θα μας σώσει».

Έντονη ανησυχία για δυσοσμία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις