Η άνοια είναι μια πάθηση που εμφανίζεται ολοένα και πιο συχνά, με τις προβλέψεις να δείχνουν ότι ο αριθμός των ατόμων που πλήττονται θα τριπλασιαστεί μέχρι το 2050, φτάνοντας τα 153 εκατομμύρια.

Η ηλικία και η κληρονομικότητα εξακολουθούν να θεωρούνται οι κύριοι παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη άνοιας.

Παρά ταύτα, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι σχεδόν το 50% των κρουσμάτων μπορούν να προληφθούν ή να καθυστερήσουν μέσω στρατηγικών αλλαγών στον τρόπο ζωής. Μία από αυτές τις στρατηγικές είναι η αναβάθμιση της διατροφής.

Όλο και περισσότερες επιστημονικές έρευνες δείχνουν τη σημασία της διατροφής στην άνοια, και μια πρόσφατη μελέτη επιβεβαιώνει αυτή την άποψη.

Προγενέστερες μελέτες, λ.χ., έχουν δείξει πως μία διατροφή πλούσια σε φυτικής προελεύσεως τρόφιμα σχετίζεται με μείωση κατά 21% στον κίνδυνο αναπτύξεως νοητικών διαταραχών. Σχετίζεται επίσης με μείωση κατά 40% στον κίνδυνο άνοιας.

Έχεις επίσης βρεθεί ότι τα πλούσια σε φλαβονοειδή τρόφιμα σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο να αναπτυχθεί άνοια. Αυτό ίσως οφείλεται στο ότι μειώνουν τη φλεγμονή και ασκούν προστατευτική δράση στον εγκέφαλο.

Πλούσια σε φλαβονοειδή είναι πολλά φυτικής προελεύσεως τρόφιμα, από τα φρούτα έως το τσάι.

Η μελέτη

Στη νέα μελέτη επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Queen’s στο Μπέλφαστ θέλησαν να εξακριβώσουν ποια τρόφιμα είναι πιο αποτελεσματικά.

Έτσι, εξέτασαν στοιχεία από 121.986 μεσήλικες και ηλικιωμένους εθελοντές. Κατά την έναρξη της μελέτης είχαν ηλικία 40-70 ετών. Το σχεδόν 56% ήταν γυναίκες.

Έπειτα από 9 χρόνια παρακολούθησης, οι 882 από αυτούς είχαν αναπτύξει άνοια. Οι ερευνητές εξέτασαν πως συσχετιζόταν η διατροφή τους με τον κίνδυνο έκπτωσης των νοητικών λειτουργιών τους. Τα ευρήματά τους δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Network Open.

Οι ερευνητές βαθμολόγησαν τη διατροφή των εθελοντών τους με βάση τα φλαβονοειδή που κατανάλωναν από τρόφιμα και ροφήματα όπως:

  • Τσάι
  • Μουροειδή (π.χ. φράουλες, βατόμουρα)
  • Κόκκινο κρασί
  • Μήλα
  • Σταφύλια
  • Πορτοκάλια
  • Γκρέιπ φρουτ
  • Γλυκιές πιπεριές
  • Κρεμμύδια
  • Μαύρη σοκολάτα

Και με κληρονομικότητα ή κατάθλιψη

Όπως διαπίστωσαν, έξι πρόσθετες μικρομερίδες τέτοιων τροφίμων την ημέρα μείωναν κατά 28% τον κίνδυνο να αναπτυχθεί άνοια. Ωστόσο το όφελος ήταν πολύ μεγαλύτερο για όσους είχαν κληρονομική προδιάθεση στην ανάπτυξή της ή κατάθλιψη. Ειδικότερα, η μείωση του κινδύνου ήταν:

  • 43% σε όσους είχαν γενετικό κίνδυνο
  • 48% σε όσους είχαν συμπτώματα κατάθλιψης

Ο κίνδυνος να αναπτυχθεί άνοια μειωνόταν περισσότερο σε όσους κατανάλωναν καθημερινά τουλάχιστον 2 από τα εξής:

  • 5 φλιτζάνια τσάι
  • 1 ποτηράκι κόκκινο κρασί
  • 0,5 μικρομερίδα μουροειδή (π.χ. λίγα μούρα ή φράουλες)

Από τα φλαβονοειδή, ως τα πιο ωφέλιμα για την υγεία του εγκεφάλου αναδείχθηκαν οι ανθοκυανίνες, οι φλαβάν-3-όλες, οι φλαβονόλες και οι φλαβόνες.

Το τσάι, το κόκκινο κρασί και τα μουροειδή παρείχαν τις υψηλότερες ποσότητες αυτών των θρεπτικών συστατικών.

Οι ερευνητές τονίζουν πως είναι εξαιρετικά σημαντικό το εύρημα ότι τα φλαβονοειδή μπορούν να δράσουν προστατευτικά ακόμα και σε ανθρώπους υψηλού κινδύνου. Ωστόσο καλό είναι να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας πριν κάνετε αλλαγές στη διατροφή σας.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις