Αρχική Επιχειρήσεις Ανεπαρκή δείχνουν τα μέτρα για τη ρευστότητα των ξενοδοχείων

Ανεπαρκή δείχνουν τα μέτρα για τη ρευστότητα των ξενοδοχείων

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Μόλις το 1/3 των συνολικών αναγκών ρευστότητας των ξενοδοχείων κάλυψαν τα χρηματοδοτικά εργαλεία της κυβέρνησης, ενώ επιπλέον έλλειμμα 900 εκατ. ευρώ εμφανίζουν τα ταμεία των ξενοδοχειακών μονάδων, λόγω ανείσπρακτου τζίρου του 2020, που φτάνει τα 278.365.800 ευρώ, αλλά και της συρρίκνωσης κατά 83,3% των προκαταβολών για το 2021. Με τα βάρη αυτά τα ξενοδοχεία μπαίνουν στο 2021, το πρώτο εξάμηνο του οποίου θα είναι «παγωμένο» τουριστικά.

Τα παραπάνω αποκάλυψε η ετήσια έρευνα του Ινστιτούτου Τουριστικών Εκτιμήσεων και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) για τις επιπτώσεις της πανδημίας στα ελληνικά ξενοδοχεία, που παρουσιάστηκε χθες από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Αλέξανδρος Βασιλικός, η κατάσταση που αντιμετωπίζουν τα ξενοδοχεία, έτσι όπως περιγράφεται ανάγλυφα από την έρευνα του ΙΤΕΠ, είναι πολύ δύσκολη. Υπάρχει δε μεγάλη ανάγκη ενίσχυσης της ρευστότητας των ελληνικών ξενοδοχείων ως προϋπόθεση για να παραμείνει ισχυρός ο κλάδος, καθώς υπέστη καίρια πλήγματα εξαιτίας της δραματικής συρρίκνωσης της τουριστικής αγοράς το 2020.

Υπογραμμίζεται ότι στην έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε με στρωματοποιημένη αναλογική δειγματοληψία στο σύνολο των ξενοδοχειακών μονάδων της χώρας και ολοκληρώθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2020, αποτυπώνονται όλα τα βασικά μεγέθη που συνθέτουν την οικονομική πραγματικότητα για το ελληνικό ξενοδοχείο σήμερα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα:

* Μόνο 1 από τα 5 ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας κατάφερε να μείνει ανοιχτό φέτος σε σχέση με αυτά που λειτουργούσαν την ίδια περίοδο του 2019. Από τα 3.965 ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας της χώρας, μετά το 1ο lockdown επαναλειτούργησε το 59% αυτών (2.328 ξενοδοχεία) και από αυτά το 63% αναγκάστηκε να ξανακλείσει μέχρι το τέλος του 2020. Ανοιχτά παρέμειναν τον Δεκέμβριο του 2020 τελικά μόνον 863 ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας που αντιπροσωπεύουν το 22% του συνόλου.

* Η μέση περίοδος λειτουργίας των εποχιακών ξενοδοχείων το 2020 συρρικνώθηκε στους 3,2 μήνες και των συνεχούς λειτουργίας στους 7 μήνες λόγω των έκτακτων συνθηκών που δημιουργήθηκαν.

* Η μέση πληρότητα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου στο σύνολο του ξενοδοχειακού δυναμικού περιορίστηκε στο 23,1%. Είναι χαρακτηριστικό πως οι συνολικές πωλήσεις δωματίων του τριμήνου Ιουλίου-Σεπτεμβρίου του 2020 ήταν λιγότερες από τις αντίστοιχες πωλήσεις μόνο του Σεπτεμβρίου του 2019.

* Ο τζίρος των ξενοδοχείων το 2020 μειώθηκε κατά 78% σε σχέση με το 2019.

* Τα χρηματοδοτικά εργαλεία για τη στήριξη του ξενοδοχειακού κλάδου κάλυψαν μέχρι στιγμής το 1/3 κατά μέσο όρο των συνολικών αναγκών ρευστότητας των ξενοδοχείων.

* Με την αρωγή των σχετικών προγραμμάτων στηρίχθηκε η απασχόληση σε όσα ξενοδοχεία κατάφεραν να λειτουργήσουν το 2020.

* Επιπλέον έλλειμμα 900 εκατ. ευρώ εμφανίζουν τα ταμεία των ξενοδοχείων λόγω ανείσπρακτου τζίρου του 2020, που φτάνει τα 278.365.800 ευρώ, αλλά και της συρρίκνωσης κατά 83,3% των προκαταβολών για το 2021.

Σήμα κινδύνου

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας, ο κ. Βασιλικός επεσήμανε: «Τα αποτελέσματα της ετήσιας έρευνας των ελληνικών ξενοδοχείων επιβεβαιώνουν το πρωτόγνωρο μέγεθος της κρίσης που αντιμετώπισαν το 2020. Το 2021 ξεκινάει επίσης με πολλούς αστάθμητους παράγοντες και ερωτηματικά. Η συνέχιση της ενίσχυσης της ρευστότητας είναι το οξυγόνο που χρειάζεται επειγόντως ο κλάδος». Τέλος, ο κ. Βασιλικός υπογράμμισε αναφορικά με την ανάκαμψη ότι υπάρχουν θετικά σημάδια που θα λειτουργήσουν ενθαρρυντικά για την επόμενη ημέρα του ελληνικού τουρισμού, όπως είναι η διαχείριση της πανδημίας. Απέφυγε να αναφερθεί σε εκτιμήσεις για το πώς θα τρέξει η χρονιά, τόνισε όμως ότι το πρώτο εξάμηνο θυμίζει τις σημερινές θερμοκρασίες που επικρατούν. Με άλλα λόγια, όλα είναι «παγωμένα».

Από την έντυπη έκδοση της Ναυτεμπορικής