Τη χρηματοδότηση για την κατασκευή της εγκατάστασης και επεξεργασίας της παραγόμενης ιλύος (λυματολάσπης) καθώς και του αντίστοιχου αγωγού διάθεσής της από το Βιολογικό της Χώρας, εξασφάλισε ο Δήμος Άνδρου, μέσω ΕΣΠΑ (Υ.ΜΕ.ΠΕΡ.Α.Α.).
Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του, το έργο αυτό είναι απαραίτητο για την αποφυγή περιβαλλοντικών οχλήσεων και χρήσιμο, αφού η λυματολάσπη χρησιμοποιείται ως εδαφοβελτιωτικό υλικό. Ειδικότερα, η παραγόμενη λυματολάσπη, με την κατάλληλη επεξεργασία που θα υφίσταται, θα αδρανοποιείται και με τον εμπλουτισμό της σε ασβέστιο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εδαφοβελτιωτικό και λίπασμα για συγκεκριμένες καλλιέργειες.
Η μέθοδος προσθέτει, είναι πρωτοποριακή για τον Βιολογικό καθαρισμό υγρών αποβλήτων και αποτελεί μεγάλη καινοτομία, καθώς δε θα επιβαρύνεται το περιβάλλον με την παραγόμενη λυματολάσπη. Επιπλέον, δε θα δαπανώνται χρήματα για τη μεταφορά της, αφού η επεξεργασία θα γίνεται στον χώρο του Βιολογικού. Με τη μέθοδο της αποξήρανσης, υγειονοποίησης και εμπλουτισμού σε ασβέστιο (ασβεστοποίηση), θα χρησιμοποιείται ως εδαφοβελτιωτικό και λίπασμα.
Το έργο για τη διαχείριση, επεξεργασία-υγειονοποίηση και αξιοποίηση της λυματολάσπης, καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο Δήμος Άνδρου, κρίνεται απολύτως απαραίτητο για το νησί , κυρίως για δύο λόγους:
- Λόγω μη ύπαρξης ΧΥΤΥ η διαχείριση και διάθεση της λυματολάσπης μπορεί να αποβεί ζημιογόνος για το περιβάλλον.
- Όταν η Άνδρος αποκτήσει ΧΥΤΥ τότε η λυματολάσπη δε θα μεταφέρεται σε αυτόν, αφού θα επεξεργάζεται και θα διατίθεται από τον χώρο του Βιολογικού. Αποτέλεσμα θα είναι η αποφόρτιση του ΧΥΤΥ με επιπλέον απόβλητα και η εξοικονόμηση πόρων, καθώς δε θα χρειάζεται μεταφορά της λυματολάσπης.