Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι για μια ακόμη φορά βυθισμένος στην εσωστρέφεια, καθώς η συζήτηση για εκκαθαρίσεις και αργομισθίες χτυπάει την πόρτα του Στέφανου Κασσελάκη, ενώ τα οικονομικά του κόμματος βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Οι διαφορές που προκύπτουν στο εσωτερικό του κόμματος γύρω από αυτά τα οικονομικά δεν ενώνουν αλλά διχάζουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς νέοι και παλιοί προβληματισμοί έρχονται στο προσκήνιο.

Η απόφαση για απολύσεις επώνυμων στελεχών έχει επιφέρει νέα ταραχή στο κόμμα, ενώ όλοι προετοιμάζονται για την επερχόμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, ενισχύοντας την εσωκομματική ένταση.

Οι οργανωτικές αλλαγές που περιλαμβάνουν την εκλογή νέας κεντρικής επιτροπής και την αδρανοποίηση των καθοδηγητικών οργάνων επιδεινώνουν το κλίμα, ιδίως σε συνδυασμό με τις συζητήσεις για τους “αργόμισθους”.

Η φράση του Χρήστου Σπίρτζη στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, ότι το κόμμα “δεν έπρεπε να λειτουργεί ως μονοπρόσωπη ΙΚΕ”, αναδεικνύει τη δυσαρέσκεια προς τις πρακτικές του στενού πυρήνα της διοίκησης Κασσελάκη.

Συνολικά, η εσωκομματική αντιπαράθεση στον ΣΥΡΙΖΑ εντείνεται, με το κόμμα να αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις και διχασμούς που θέτουν υπό αμφισβήτηση την ενότητά του.

Ταυτόχρονα με τις απολύσεις, εμφανίστηκαν πολλά σενάρια για την απομάκρυνση κορυφαίων στελεχών μέσω καρατομήσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Κασσελάκης βρίσκεται στις ΗΠΑ προκειμένου να αναζητήσει χρηματοδότες για το Ινστιτούτο που ετοιμάζει, και να εξετάσει τα σενάρια για την εκλογή νέων οργάνων. Οι προγραμματιζόμενες εκκαθαρίσεις αποδεικνύονται ιδιαίτερα προβληματικές για τον κ. Κασσελάκη, ειδικά μετά την αποτυχία της κάλπης.

Η Όλγα Γεροβασίλη κριτικάρει έντονα την ηγεσία και κάθε πιθανή κατεύθυνση, επισημαίνοντας ότι τα άτομα που ήδη έχουν απολυθεί και όσα φημολογούνται ότι θα απομακρυνθούν, είχαν εκλεγεί με δημοκρατική διαδικασία, μέσω κάλπης από τα μέλη του κόμματος. Έτσι, αντιτίθεται στην άποψη ότι οι απομακρύνσεις έχουν πολιτικό χαρακτήρα.

Οι απολύσεις από την εποχή της πρώτης και δεύτερης διάσπασης, με την πρώτη να αφορά τον Διονύση Τεμπονέρα και στη συνέχεια τον οικονομικό διευθυντή Θύμιο Γεωργακόπουλο, καθώς και τώρα τους Θεοχαρόπουλο και Τσίπρα, επαναφέρουν το θέμα του ποιοι εργάζονται στον ΣΥΡΙΖΑ από την ανάληψη της προεδρίας από τον κ. Κασσελάκη.

Ο Γιάννης Ραγκούσης επίσης ενίσχυσε τη συζήτηση για τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας τη σημασία της διαφάνειας στο κόμμα, με στόχο την αντιμετώπιση της προσβλητικής συζήτησης για “αργομισθίες”, που προκλήθηκε με ευθύνη της Κουμουνδούρου.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να διεκδικήσει τη διαφάνεια και στα άλλα κόμματα, για να επιβεβαιώσει τη διαφάνεια στα οικονομικά των κομμάτων, και ο κ. Κασσελάκης πρέπει να την εφαρμόσει. Μέχρι τότε, θα πρέπει να δημοσιοποιήσει άμεσα το σύνολο των μισθοδοτούμενων από τον ΣΥΡΙΖΑ, και να αναφέρει πόσοι από αυτούς προσλήφθηκαν κατά την προεδρία του, καθώς και πόσοι από αυτούς εργάζονται στα Ινστιτούτα», δήλωσε.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις