Αρχική Οικονομία Επίδομα 534 ευρώ: Πώς θα υποβάλλονται οι δηλώσεις για τις αναστολές συμβάσεων

Επίδομα 534 ευρώ: Πώς θα υποβάλλονται οι δηλώσεις για τις αναστολές συμβάσεων

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Επανέρχεται από την Τρίτη 3 Νοεμβρίου, η διευρυμένη λίστα ΚΑΔ προκειμένου χιλιάδες εργαζόμενοι να τεθούν σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας και να λάβουν το επίδομα 534 ευρώ.

Παράλληλα θα εφαρμοστεί υποχρεωτική τηλεργασία για το 50% του προσωπικού ενώ επεκτείνονται για δυο μήνες τα επιδόματα ανεργίας που έληξαν ή θα λήξουν από Σεπτέμβριο έως και Δεκέμβριο. Οι απαραίτητες νομοθετικές προβλέψεις αναμένεται να τακτοποιηθούν άμεσα ώστε σταδιακά από αύριο τα έκτακτα μέτρα να μπουν σε εφαρμογή.

Οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που κλείνουν με εντολή δημόσιας αρχής θα τεθούν σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας και θα δικαιούνται την ειδική αποζημίωση των 534 ευρώ. Το κράτος θα καλύπτει τις ασφαλιστικές εισφορές, υπολογιζόμενες επί του ονομαστικού μισθού.

Για όσο διάστημα ισχύει η αναστολή, οι απολύσεις είναι άκυρες. Οι επιχειρήσεις, για ισόχρονο διάστημα μετά την άρση της αναστολής, υποχρεούνται να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων.

Στην περίπτωση αναστολής της σύμβασης όλο τον μήνα η επιχείρηση υποβάλει μόνο μια δήλωση αναστολής στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη». Σε περίπτωση αναστολής για περισσότερα του ενός χρονικά διαστήματα εντός του μήνα, η επιχείρηση υποβάλει τόσες δηλώσεις όσα και τα χρονικά διαστήματα.

Για παράδειγμα: Αναστολή σύμβασης εργασίας όλο το μήνα (1/11/2020-30/11/2020): 1 δήλωση αναστολής. Αναστολή για 3 χρονικά διαστήματα, π.χ. από 1/11/2020 – 8/11/2020, 13/11/2020-17/11/2020 και 25/11/2020-30/11/2020: 3 δηλώσεις αναστολής. Ο εργαζόμενος υποβάλλει την δική του δήλωση στην πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr.

Για τους εργαζόμενους που η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή, δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών οφειλών που είναι πληρωτέες τον μήνα Νοέμβριο, και η αποπληρωμή τους μετατίθεται σε αντίστοιχες δόσεις, στο τέλος τις ισχύουσας ρύθμισης.

Οι εποχικά εργαζόμενοι στον τουρισμό θα μπορέσουν να υποβάλλουν μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις στην «Εργάνη» και για τον Οκτώβριο, ώστε να λάβουν τα 534 ευρώ της ειδικής αποζημίωσης. Πρόκειται για εργαζόμενους με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης σε επιχειρήσεις ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων, καθώς και τουριστικών λεωφορείων, που λειτουργούν εποχικά. Από τον Νοέμβριο και για 3 μήνες θα μπορέσουν να μπουν στο ταμείο ανεργίας ΟΑΕΔ, με 50 ένσημα.