Κατά πλειοψηφία πέρασε από την Βουλή το αναπτυξιακό νομοσχέδιο με Κυβέρνηση και αντιπολίτευση να δίνουν μια από τις πιο σκληρές “μάχες” στα κοινοβουλευτικά έδρανα.
Βασική προτεραιότητα τις κυβέρνησης είναι να μπει…φρένο στο περιβάλλον αποεπένδυσης που έχει κυριεύσει την χώρα κατά τη διάρκεια της κρίσης. Αυτό προσπαθεί να πετύχει ασκώντας μια οικονομική πολιτική που θα φέρει παραγωγικές επενδύσεις και θα ενισχύσει την ελληνική οικονομία. Για το λόγο αυτό οπροώθησε ρυθμίσεις που απλουστεύουν τις προβλεπόμενες διατυπώσεις -και εν γένει διαδικασίες- στους τομείς της περιβαλλοντικής, πολεοδομικής και χωροταξικής νομοθεσίας και κυρίως που διευκολύνουν την ανάπτυξη επενδυτικών εγχειρημάτων στην Ελλάδα, με την παράλληλη μέριμνα του δημοσίου συμφέροντος.
“Αγκάθι” του νομοσχεδίου που έφερε αναταραχή και “γκρίνια” στον εργατικό κόσμος είναι οι διατάξεις για τα εργασιακά που συμπεριλήφθηκαν σε αυτό και που αλλάζουν σημαντικά τα δεδομένα στην αγορά εργασίας. Κι αυτό, γιατί φέρνουν τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες για την προκήρυξη απεργίας και καταργούν την υποχρέωση κλαδικής σύμβασης στις προβληματικές εταιρείες. Για τις διατάξεις αυτές η Κυβέρνηση δέχθηκε σφοδρές επικρίσεις από την αντιπολίτευση. Ωστόσο, οι αρμόδιοι υπουργοί ξεκαθάρισαν ότι η Κυβέρνηση είναι πρωσηλωμένη στο στόχος της, δηλαδή στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αλλά και στη διάσωση των επιχειρήσεων και των υφιστάμενων θέσεων.
Μεγάλη ένταση, μπαράζ κινητοποιήσεων και αντιπαραθέσεις στα δημοτικά συμβούλια έφερε ακόμη ένα άρθρο του αναπτυξιακού νομοσχεδίου. Πρόκειται για το άρθρο 179 (που έγινε 178) το οποίο ανοίγει τον δρόμο για την συμμετοχή ιδιωτών σε υπηρεσίες – και ειδικά στην καθαριότητα -στους Δήμους.
Το άρθρο..φωτιά υπερψηφίστηκε από 155 βουλευτές της ΝΔ και καταψηφίστηκε από 132 των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Παράλληλα, με άλλα άρθρα παράτάθηκαν οι συμβάσεις των εργαζόμενων της 3Κ/2018, αλλά και του προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι”, ενώ με το άρθρο 187 το ΥΠΕΣ προχωράει στη διευκρίνιση ότι για την πρόσληψη συμβασιούχων στο Δημόσιο απαιτείται προηγουμένως έγκριση της Επιτροπή της ΠΥΣ 33/2006.