Αρχική Υπουργεία Ανανεώσεις διπλωμάτων και διαβατηρίων με ένα κλικ- Οι e-υπηρεσίες που έρχονται

Ανανεώσεις διπλωμάτων και διαβατηρίων με ένα κλικ- Οι e-υπηρεσίες που έρχονται

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ο αριθμός των ψηφιακών συναλλαγών στο gov.gr από 8.8 εκατομμύρια το 2018, έφτασε τα 150 εκατομμύρια ψηφιακές συναλλαγές, που έγιναν μόλις σε ένα εξάμηνο το 2021, ενώ το τρέχον έτος εκτιμάται ότι οι ψηφιακές συναλλαγές θα ξεπεράσουν τα 300 εκατομμύρια σημείωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης μιλώντας στο 14ο συνέδριο του ECR με τίτλο «Το μέλλον μας Τώρα: Αποτελεσματική ανταπόκριση σε έναν κόσμο που αλλάζει».

Όπως προανήγγειλε ο υπουργός έρχονται ακόμα περισσότερες ψηφιακές υπηρεσίες, οι οποίες στον πυρήνα τους θα έχουν την ίδια φιλοσοφία, δηλαδή να διευκολύνουν τον πολίτη και την επιχείρηση. Ανέφερε ενδεικτικά την ίδρυση ατομικής επιχείρησης, η οποία -όπως είπε- θα είναι έτοιμη σε μερικές εβδομάδες από τώρα, τις μεταβιβάσεις ακινήτων, ο οποίες θα γίνονται με ψηφιακό σύστημα στο συμβολαιογράφο, τις ανανεώσεις διπλωμάτων οδήγησης αλλά και τις ανανεώσεις διαβατηρίων.

H  διαδικτυακή πύλη του gov.gr, είναι η κεντρική μεταρρύθμιση αυτής της κυβέρνησης στην ψηφιακή σφαίρα σημείωσε ο υπουργός.

«Για μας αυτό είναι το νέο πρόσωπο του κράτους, για εμάς εν τέλει το κράτος πρέπει να λειτουργεί σαν μια εφαρμογή όπου ο πολίτης αλληλεπιδρά μαζί του ίσως και σε κάποιες περισσότερες εφαρμογές, όταν μιλάμε για το σύστημα υγείας. Το κράτος πρέπει να επανασυσταθεί ως μια πλατφόρμα στην οποία αλληλεπιδρούμε μαζί του», τόνισε.

Αν και όταν ξεκίνησε το εγχείρημα υπήρχε σκεπτικισμός σχετικά με το πόσο εφικτό είναι, ο υπουργός σημείωσε ότι σήμερα όλοι βλέπουν ότι είναι εφικτό, καθώς, ανάμεσα σε άλλα, το gov.gr έχει περίπου 1300 υπηρεσίες. Αυτό δείχνει ότι με τον τρόπο αυτό μπορεί να λυθεί ένα πρόβλημα του κράτους δεκαετιών, όπως τόνισε, σε σχέση με το περιττό κόστος της γραφειοκρατίας.