Στον νέο προϋπολογισμό θα συμπεριληφθούν οι νέες παρεμβάσεις και οι ελαφρύνσεις συνολικού ύψους περίπου 880 εκατ. ευρώ, όπως έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση. Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους απεστάλησαν από τους φορείς και τα υπουργεία οι προτάσεις τους με τις εκτιμήσεις σχετικά με τις δαπάνες και τα έσοδα για το τρέχον έτος και το 2025.
Μετά τον Δεκαπενταύγουστο αναμένονται περισσότερες συσκέψεις στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Με βάση τους νέους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας, η δημοσιονομική πειθαρχία προϋποθέτει την αύξηση των πρωτογενών δαπανών που δεν θα επιτρέπεται να υπερβεί το 3%. Δηλαδή, η Ελλάδα δεν θα μπορεί να ξεπεράσει το επόμενο έτος το όριο των 115 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με περίπου 111,6 δισ. ευρώ φέτος. Σε αυτή την περιοριστική κατάσταση, θα πρέπει να ενταχθούν όλα τα μέτρα κοινωνικής πολιτικής, από τις φορολογικές ελαφρύνσεις και τα επιδόματα έως τις νέες προσλήψεις στο Δημόσιο και τις αυξήσεις στις συντάξεις.
Επιπλέον, η χώρα είναι υποχρεωμένη να επιτύχει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος 2,1% του ΑΕΠ, ενώ οι έως τώρα προβλέψεις δείχνουν ανάπτυξη γύρω στο 2,6%, αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στο 2% και περαιτέρω μείωση του δημοσίου χρέους στο 146,3% του ΑΕΠ το 2025, από 152,7% του ΑΕΠ φέτος.
Ωστόσο, στον νέο προϋπολογισμό θα προβλεφθούν νέες παρεμβάσεις και ελαφρύνσεις συνολικού ύψους περίπου 880 εκατ. ευρώ, όπως έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση.
Αυτές θα περιλαμβάνουν τη νέα αύξηση των συντάξεων σύμφωνα με την ανάπτυξη του ΑΕΠ και τον πληθωρισμό (κόστος περίπου 400 εκατ. ευρώ), τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5% (κόστος 225 εκατ. ευρώ), την κατάργηση του τέλους επιτηδέυματος (κόστος 120 εκατ. ευρώ), τη μονιμοποίηση της επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο με νέα μεθοδολογία (εκτιμώμενο κόστος περίπου 100 εκατ. ευρώ), την παράταση της αναστολής του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές (κόστος 20 εκατ. ευρώ) και την αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος (κόστος 15 εκατ. ευρώ).
Επιπλέον, αναμένονται δωρεές στους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά την περίοδο των Χριστουγέννων, οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν από τη φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων με συντελεστή 33%, με τη σχετική δαπάνη να υπολογίζεται σε 300 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με το μοντέλο ενίσχυσης που εφαρμόστηκε πέρυσι, το επίδομα θα κυμαίνεται από 100 ευρώ έως 250 ευρώ για συνταξιούχους με προσωπική διαφορά και συνολικές συντάξεις έως 1.600 ευρώ τον μήνα, με περίπου 770.000 συνταξιούχους να επωφελούνται.
Επισημαίνεται ότι στόχος των κυβερνητικών παραγόντων είναι η χορήγηση επιπλέον επιδόματος στους περίπου 230.000 μακροχρόνια ανέργους, άτομα με αναπηρία και άλλους ευάλωτους πολίτες τα Χριστούγεννα. Αυτή αναμένεται να είναι η τελευταία έκτακτη παρέμβαση προτού μπεί σε εφαρμογή το 2025 το Πρόγραμμα Σταθερότητας. Οι οριστικές αποφάσεις για το ύψος της ενίσχυσης, τα κριτήρια και τους δικαιούχους θα ληφθούν στην αρχή του Σεπτεμβρίου.
Ο Σεπτέμβριος θα είναι επίσης ο μήνας υποβολής του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τις σχετικές διαπραγματεύσεις να λαμβάνουν υπόψη και τις γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τις συνέπειές τους στις τιμές ενέργειας.
ΑΠΕ- ΜΠΕ
Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις