Αρχική Παιδεία Ανακοινώθηκαν τα οριστικά αποτελέσματα για τους παιδικούς σταθμούς

Ανακοινώθηκαν τα οριστικά αποτελέσματα για τους παιδικούς σταθμούς

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Θα υπερβεί τα 110.000 παιδιά, έναντι 106.000 της προηγούμενης χρονιάς, ο συνολικός αριθμός των παιδιών που θα φιλοξενηθούν φέτος στους παιδικούς σταθμούς, στο πλαίσιο του προγράμματος «Εναρμόνιση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής». Ωστόσο εκτός προγράμματος θα μείνουν 31.000 παιδιά, καθώς οι έγκυρες υποψηφιότητες ανέρχονται σε 141.000, ενώ πέρυσι ήταν 33.000 παιδιά.

Τα παραπάνω οριστικά αποτελέσματα ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης, που υλοποιεί το πρόγραμμα.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Δημήτρης Καρέλας μιλώντας χθες στον ANT1 παραδέχτηκε ότι φέτος θα μείνουν εκτός παιδικών σταθμών περίπου 35.000 παιδιά, απέδωσε δε την ευθύνη την ευθύνη στους δήμους, λέγοντας ότι δεν ετοίμασαν θέσεις σε παιδικούς σταθμούς με τα 15 εκ. ευρώ που εξασφαλίστηκαν για τον σκοπό αυτό από το πρωτογενές πλεόνασμα.

Η παραπάνω παραδοχή του κ. Καρελά προκάλεσε την έντονη αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, χαρακτήρισε αντικειμενικό το πρόβλημα, καθώς σε ορισμένες περιοχές δεν έχουμε παιδικούς σταθμούς. Ειδικότερα μιλώντας το κανάλι της Βουλής η κ. Φωτίου είπε: «Το αντικειμενικό πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε βρεφονηπιακούς σταθμούς σε ορισμένες περιοχές» σχολίασε η κ. Φωτίου, συμπληρώνοντας όμως ότι εξασφαλίστηκαν 15 εκατ. ευρώ από το spending review (εξοικονόμηση δαπανών) και κλήθηκαν όλοι οι δήμοι της Ελλάδος, στους οποίους γνωστοποιήθηκε ότι θα λάβουν 50.000 ευρώ για την ίδρυση ενός βρεφονηπιακού σταθμού ή 75.000 ευρώ για την ίδρυση δύο βρεφονηπιακών σταθμών. «Μέχρι σήμερα, έχουν ανταποκριθεί 130 δήμοι» τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, επισημαίνοντας ότι έχει δοθεί παράταση, μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου.

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε η Νέα Δημοκρατία κατηγορώντας την για «άλλη μία ψεύτικη υπόσχεση».

«Άλλη μια ψεύτικη υπόσχεση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ: Παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις όχι μόνο των αρμοδίων υπουργών, αλλά ακόμη και του Αλέξη Τσίπρα, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας παραδέχθηκε ότι 35.000 παιδιά θα μείνουν και φέτος εκτός παιδικών σταθμών» ανέφερε από την πλευρά της η αναπληρώτρια Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Σοφία Ζαχαράκη και συνέχισε: «Επαναλαμβάνουμε την αδιαπραγμάτευτη προγραμματική μας δέσμευση: η επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν θα αφήσει κανένα παιδί εκτός παιδικού σταθμού».

Στη Βουλή πάει το θέμα των παιδικών σταθμών η ΝΔ. Η τομεάρχης Παιδείας του κόμματος Νίκη Κεραμέως κατέθεσε ερώτηση στους υπουργούς Εσωτερικών και Εργασίας καλώντας τους να απαντήσουν με στοιχεία για το πόσα παιδιά μένουν εκτός, πότε σκοπεύει να φτιάξει τους 2.000 νέους παιδικούς σταθμούς που υπόσχεται η κυβέρνηση, και πώς θα επιλυθεί το πρόβλημα.

Μέτρα για να απορροφηθούν όλα τα παιδιά στους Παιδικούς Σταθμούς ζήτησε πριν από λίγες ημέρες το ΚΚΕ με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Εργασίας.