ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Μορφή χιονοστιβάδας αρχίζει να παίρνει το κίνημα των διεκδικήσεων αναδρομικών και δώρων από τους συνταξιούχους. Και αυτό, γιατί σχεδόν καθημερινά βγαίνουν νέες αποφάσεις δικαστηρίων που δικαιώνουν τους απόμαχος εργασίας και καλούν τα ασφαλιστικά ταμεία να επιστρέψουν τα αντισυνταγματικά ποσά που τους έχουν περικοπεί.

Μετά τους συνταξιούχους της Θεσσαλονίκης, αλλά και της ΔΕΗ, ακόμη τέσσερις συνταξιούχοι του πρώην ΗΣΑΠ έλαβαν το “πράσινο φως», με απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, για την διεκδίκηση των αναδρομικών ποσών που περικόπηκαν από τις επικουρικές συντάξεις που ελάμβαναν πριν από την εφαρμογή των νόμων 4051/2012 και 4093/2012 από την ημερομηνία έκδοσής της.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “ΕΘΝΟΣ”, με την απόφαση αυτή ορίζεται η πληρωμή των αναδρομικών ποσών σε τέσσερις συνταξιούχους που είχαν κάνει προσφυγή. Βάσει της απόφασης του δικαστηρίου για τους τρεις ενάγοντες, οι οποίοι βρίσκονται εν ζωή δεδομένου ότι ο τέταρτος απεβίωσε, το Επικουρικό Ταμείο ΕΤΕΑΕΠ υποχρεώνεται να καταβάλει τα ποσά που τους αναλογούν για το διάστημα από 1/1/2012 έως και 31/3/2014 και μάλιστα με τον προβλεπόμενο τόκο 6%. Συγκεκριμένα, επιδικάζει ποσό ύψους 4.585,75 ευρώ στον πρώτο, 6.000 ευρώ στον δεύτερο και 4.776,50 ευρώ στον τέταρτο συνταξιούχο μέχρι την εξόφληση.

Υπενθυμίζεται ότι σε χθεσινή της συνέντευξη, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου ξεκαθάρισε ότι οι συνταξιούχοι, βάσει της απόφασης του ΣΤΕ το 2015, δεν δικαιούνται αναδρομικά για τα έτη πριν το 2015. Εκτίμησε δε ότι οι αποφάσεις που εκδίδονται από τα πρωτοδικεία για αναδρομικές επιστροφές πριν το 2015 δεν θα ευδοκιμήσουν στους επόμενους βαθμούς.

Το σκεπτικό της απόφασης η οποία δικαιώνει τους συνταξιούχους του κλάδου σύνταξης του ΗΣΑΠ στηρίζεται στην αντισυνταγματικότητα των διατάξεων των δύο νόμων, ενώ ξεκαθαρίζεται ότι δεν μπορεί να γίνει επίκληση της αντισυνταγματικότητας των διατάξεων αυτών για τη θεμελίωση αποζημιωτικών αξιώσεων άλλων συνταξιούχων που αφορούν περικοπείσες βάσει των εν λόγω διατάξεων, συνταξιοδοτικές παροχές τους για χρονικά διαστήματα προγενέστερα του χρονικού σημείου δημοσίευσης της παρούσας απόφασης. Όπως αναφέρει το “Έθνος” δεν είναι η πρώτη απόφαση που δικαιώνει συνταξιούχους καθώς έχει ήδη εκδοθεί απόφαση του 2ου Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών με την οποία επιδικάζεται χρηματική αποζημίωση σε συνταξιούχους του κλάδου της Αγροτικής Τράπεζας λόγω των περικοπών του νόμου του 2012 στην επικουρική τους σύνταξη. Σε αυτή την περίπτωση το ΕΤΕΑΕΠ άσκησε έφεση η οποία εκδικάστηκε στις αρχές του μήνα και αναμένεται η έκδοση της απόφασης.