ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Πάγο στις προσδοκίες για έναρξη καταβολής των αναδρομικών μέσα στο 2019 έβαλε σήμερα μιλώντας στην εκπομπή του Open «Ώρα Ελλάδος 7» ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Νότης Μηταράκης. «Το θεωρώ ιδιαίτερα δύσκολο να γίνουν πληρωμές μέσα στο 2019, από το 2020 θα πρέπει να μπει ένα σχεδιασμός του συνολικού ποσού.», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης.

Την ίδια στιγμή, παρατείνεται η αγωνία για εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους που έχουν καταθέσει αγωγή ή έχουν υποβάλλει αίτηση διεκδικώντας τις παράνομες περικοπές.

Σύμφωνα με νομικούς περίπου 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχοι που διεκδικούν αναδρομικά για την περίοδο από την πρώτη απόφαση του ΣτΕ το 2015 μέχρι την ψήφιση του ν. Κατρούγκαλου το 2016 δεν χάνουν τις αξιώσεις του. Μάλιστα, το κόστος για την επίμαχη περίοδο αγγίζει τα 4 δις ευρώ.

Πάντως, μερίδα νομικών υποστηρίζει ότι παραμένουν ζωντανές οι διεκδικήσεις των αναδρομικών έως τον Δεκέμβριο του 2018 και όχι μόνον το διάστημα των 10 μηνών.

Έτσι, για το διάστημα από Μαϊο 2016 μέχρι Δεκέμβριο 2018 που συνέχισαν να κρατούνται οι κρατήσεις του νόμου 4093 το κομμάτι των αναδρομικών παραμένει ανοιχτό και θα κριθεί στα δικαστήρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιστροφή των αναδρομικών θα γίνει σε 72 δόσεις και σε βάθος χρόνου έξι ετών.

Οι επιστροφές των αναδρομικών για τους συνταξιούχους αναμένεται να φτάσουν τα 5.000 ευρώ, μεγάλοι κερδισμένοι συνταξιούχοι ΙΚΑ και Δημοσίου. Τα αναδρομικά για τις επικουρικές συντάξεις κυμαίνονται από 200 € έως 3.500 €.

Ο γρίφος των αναδρομικών αναμένεται να λυθεί με νομοθετική ρύθμιση που αναμένεται να καταθέσει το υπουργείο Εργασίας μέχρι τον Δεκέμβριο.