Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024

Αναδρομικά: Σήμερα η απόφαση – σταθμός για 250.000 συνταξιούχους

Αναδρομικά: Σήμερα η απόφαση – σταθμός για 250.000 συνταξιούχους

Η αντίστροφη μέτρηση για να μπει, επιτέλους, μια άνω τελεία στη μακροχρόνια ταλαιπωρία των απόμαχων της δουλειάς, οι οποίοι διεκδικούν την επιστροφή μέρους των μνημονιακών περικοπών στις συντάξεις τους, ξεκίνησε. Σήμερα αναμένονται οι κρίσιμες αποφάσεις του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου αναφορικά με τα αναδρομικά των συνταξιούχων από τις περικοπές των επικουρικών και δώρων την περίοδο 2015 – 2016.

Ειδικότερα, το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο θα εκδώσει απόφαση σε σχέση με τη συνταγματικότητα ή μη της χορήγησης των δώρων (Χριστουγέννων και Πάσχα) και του επιδόματος αδείας στους συνταξιούχους για την χρονική περίοδο μετά το 2012.

“Το επίδικο θέμα αφορά την κατάργηση των δώρων εορτών και αδείας στους συνταξιούχους όλων των φορέων κοινωνικής ασφάλισης, από 01.01.2013 και εφεξής. Από την εισήγηση της εισηγήτριας κας Ειρ. Σταυρουλάκη τίθενται, μεταξύ άλλων και ζητήματα επί του παραδεκτού. Είναι πολύ πιθανό, η απόφαση που θα εκδοθεί, να μην εισέλθει στην εξέταση της ουσίας της κρινόμενης υποθέσεως και τα πράγματα να παραμείνουν ως έχουν σε όλο τον ιδιωτικό τομέα. Δηλαδή όσοι έχουν ασκήσει αγωγές έως και την 31.07.2020, να λάβουν χρηματική αποζημίωση για την κατάργηση των επιδομάτων, για το χρονικό διάστημα 11/06/2015 έως 11/05/2016, όπως ήδη έχουν αποφανθεί οι 2287-2288/2015 Ολ. ΣτΕ & 1439/2020 Ολ. ΣτΕ” τονίζει ο δικηγόρος Λουκάς Αποστολίδης.

loukas-apostolidis.jpg

Νομικοί κύκλοι , πάντως, εκτιμούν ότι με την απόφαση αυτή θα δοθεί ένα τέλος στο σίριαλ των δικαστικών διεκδικήσεων που αφορούν αναδρομικά από περικοπές της μνημονιακής περιόδου.

Σημειώνουν δε ότι η απόφαση σταθμός…αγγίζει περισσότερους από 250.000 απόμαχους της δουλειάς, οι οποίοι έχουν μπει εδώ και χρόνια σε ένα “μαραθώνιο” προσφυγών, φορτώνοντας ταυτόχρονα με μεγάλο όγκο δουλειάς τα ήδη “φορτωμένα” διοικητικά δικαστήρια.

“Το δημόσιο φαίνεται δε λέει να κατανοήσει ότι πρέπει να αποσυμφορήσουν το τεράστιο βάρος χιλιάδων αγωγών από το δικαστικό σώμα για να γίνει πράξη η επιτάχυνση εκδίκασης των υποθέσεων. Να σηκώσουν το βάρος δουλειάς από το διοικητικό προσωπικό του e- ΕΦΚΑ. Να σταματήσουν την ταλαιπωρία δικαιούχων και δικηγόρων” σημειώνει ο δικηγόρος κ. Λουκάς Αποστολίδης, προσθέτοντας ότι “οι νέες αναστολές των υποθέσεων θα παρατείνουν τους δικαστικούς αγώνες για πολλά χρόνια”.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα υπάρχει “διαφωνία” αναφορικά με το συγκεκριμένο ζήτημα μεταξύ Αρείου Πάγου και Συμβουλίου της Επικρατείας. Απο τη μια πλευρά ο Άρειος Πάγος έκρινε ομόφωνα ότι οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις του ιδιωτικού τομέα σε ό,τι αφορά τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα αδείας για το 11μηνο από το 2015 έως το 2016, είναι συνταγματικές. Από την άλλη πλευρά, το Ελεγκτικό Συνέδριο είχε αποφανθεί ότι οι περικοπές για τα δώρα και το επίδομα αδείας που έγιναν βάσει των νόμων για τη δημοσιονομική προσαρμογή το 2012, αλλά και για το 11μηνο ανάμεσα στο 2015 και το 2016, ότι είναι αντισυνταγματικές.

Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι κατά το παρελθόν η κυβέρνηση, υιοθετόντας πλήρως ανάλογη δικαστική απόφαση προχώρησε σε καταβολές αναδρομικών ποσών για τα…ψαλίδια στις κύριες συντάξεις, με τους δικαιούχους, ωστόσο, να λαμάνουν μόνο ένα μέρος των διεκδικήσεων. Η υπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, έχει επισημάνει πως «εμείς αυτό που κάνουμε είναι να περιμένουμε την απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου και όπως πάντα να τη σεβαστούμε. Τότε θα δούμε πόσους πληρώνουμε και θα το κάνουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα».

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις 

Διαβάστε ακόμη:

Η κόρη του Mπραντ Πιτ αποκήρυξε τον πατέρα της – Άλλαξε το επίθετο της σε “Τζολί”

Ολοένα και μεγαλώνει η απόσταση μεταξύ του Μπραντ Πιτ και...

Με βίλες και πισίνες οι εφοριακοί που εμπλέκονται στο κύκλωμα εκβιασμών της Χαλκίδας

Νέα στοιχεία έρχονται στην δημοσιότητα για την δράση του...

Ενημερωτικό Δελτίο

Νέα αύξηση κατά 5,6% τον Απρίλιο στα οικοδομικά υλικά

Αύξηση κατά 5,6% σημείωσαν οι τιμές στα οικοδομικά υλικά συνολικά τον Απρίλιο. Με εξαίρεση την ηλεκτρική ενέργεια, οι τιμές κινήθηκαν ανοδικά σε όλες τις άλλες επιμέρους κατηγορίες των υλικών. Ειδικότερα, καταγράφηκαν...

“Στα Τάρταρα” η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων

Οι μισθοί μπορεί να έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια αλλά η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων έχει φτάσει "στα Τάρταρα" σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία...

Μητσοτάκης : Ευρωπαϊκό φαινόμενο η ακρίβεια – Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Κατά την έναρξη της ομιλίας του στη Βουλή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι η ακρίβεια αποτελεί το πρωταρχικό πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας και...

Live αντιπαράθεση στη Βουλή για την ακρίβεια

Διεξάγεται στη Βουλή η συζήτηση για την ακρίβεια. Η αντιπολίτευση επιθυμεί να ζητήσει εξηγήσεις από τον πρωθυπουργό σχετικά με την ακρίβεια και την...