Τρίτη, 25 Ιουνίου, 2024

Αναδρομικά: Πότε θα γίνουν οι νέες καταβολές – Βαθύ ψαλίδι από την Εφορία

Αναδρομικά: Πότε θα γίνουν οι νέες καταβολές, βαθύ ψαλίδι από την Εφορία

Τέλος Απριλίου θα καταβληθούν οι αυξήσεις και τα αναδρομικά από τον επαναϋπολογισμό των συντάξεων σε περίπου 2.000 δικαιούχους από τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου ενώ το Μάιο θα πληρωθούν 10.000 τέως τραπεζοϋπάλληλοι.

Και σ΄αυτήν την ομάδα τα ποσά που θα πληρωθούν σύμφωνα με εκτιμήσεις ξεπερνούν τα 15.000 ευρώ και σε κάποιες περιπτώσεις φθάνουν και τα 50.000 ευρώ.

Περισσότερα αναδρομικά θα λάβουν οι συνταξιούχοι που αποχώρησαν με 36-40 έτη ασφάλισης καθώς ευνοούνται από τα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Βρούτση.

Γλυκόπικρη γεύση άφησε στους δικαιούχους των πρόσφατων αναδρομικών (περίπου 7.500 συνταξιούχοι της πρώην Ολυμπιακής και του ΗΣΑΠ) η καταβολή με 5 χρόνια καθυστέρηση των ποσών καθώς η εφορία ψαλίδισε το 1/3 των αναδρομικών πριν πιστωθούν στους λογαριασμούς τους.

Σύμφωνα με το πρόεδρο του Ενιαίου δικτύου Συνταξιούχων Νίκο Χατζόπουλο, οι κρατήσεις της εφορίας είναι της τάξης του 20 με 26%. «Είναι αδιανόητο, να χορηγούνται ποσά ως αναδρομικά, για μια διαδικασία επανυπολογισμού που έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2019, με 4,5 χρόνια καθυστέρηση και οι δικαιούχοι να λαμβάνουν μόνο ένα μέρος από τα ποσά που έχουν χάσει όλο αυτό το διάστημα. Μιλάμε για απώλειες χιλιάδων ευρώ!»

Το ενιαίο δίκτυο ζητά οι φόροι που αναλογούν στους δικαιούχους να επιμεριστούν τμηματικά, ανά έτος οφειλής από το 2019 έως το 2023. Να προκύψει ο όποιος πρόσθετος φόρος και να καταβληθεί σε σχέση με το κάθε έτος και όχι ως συνολικό ποσό, με βάση τη φορολογική κλίμακα που ισχύει για κάθε συνταξιούχο χωριστά, ανάλογα με το ετήσιο εισόδημά του.

Οι εν λόγω συντάξεις προέρχονται από τα πρώην ταμεία του ΗΣΑΠ, της Ολυμπιακής, νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου αλλά και τραπεζών.

Κοινό χαρακτηριστικό τους ήταν το αυξημένο η και διπλό σε ορισμένες περιπτώσεις ασφάλιστρο, το οποίο θα τους εξασφαλίσει αφενός αύξηση στη σύνταξη και αφετέρου αναδρομικά ακόμα και 54 μηνών.

Ήδη έχουν πληρωθεί 1.085 συνταξιούχοι του ΗΣΑΠ οι οποίοι εισέπραξαν αναδρομικά 12.900 ευρώ κατά μέσο όρο. Πριν λίγες ημέρες πληρώθηκαν 6.465 συνταξιούχοι της τέως Ολυμπιακής Αεροπορίας ποσά, συνολικού ύψους 29.889.555,15 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία αφορούν σε αναδρομικά από επανυπολογισμό συντάξεων. Συνεπώς, έκαστος από τους ανωτέρω συνταξιούχους έλαβε περίπου 4.600 € κατά μέσο όρο.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις 

 

Διαβάστε ακόμη:

Νέα Δημοκρατία: «Ο Κασσελάκης ομολογεί ότι επί μήνες κορόιδευε τους πολίτες»

Με αφορμή την ανάρτηση του κ.Κασσελάκη στα μέσα κοινωνικής...

Στενεύουν τα περιθώρια για την επανεκλογή της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν

Σύμφωνα με το Politico, οι φιλελεύθεροι της ΕΕ καταρρέουν και...

Κινεζικός πύραυλος έπεσε πάνω σε σπίτια μετά την εκτόξευση του (βίντεο)

Ο πύραυλος έθεσε σε τροχιά ένα τηλεσκόπιο ακτίνων X...

Ποιες είναι οι κρίσιμες μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας

Μετά τις πρόσφατες ευρωεκλογές, όπου η αποχή έφτασε το...

Ενημερωτικό Δελτίο

Νέα στρατηγική του Netflix: Προσφέρει δωρεάν πακέτο για αύξηση χρηστών

Οι συνδρομητές του Netflix στη Γερμανία και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης μπορούν να διαθέτουν προσφορά για ένα δωρεάν πακέτο, σύμφωνα με αναφορές του...

Η νέα Σταδίου: Τα projects που αλλάζουν όψη στην Αττική

Η Σταδίου στην Αθήνα, ένας ιστορικός δρόμος που κατάφερε να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της οικονομικής κρίσης, τώρα βρίσκεται σε φάση έντονης ανάπτυξης και ανακαίνισης....

Ποιες είναι οι κρίσιμες μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας

Μετά τις πρόσφατες ευρωεκλογές, όπου η αποχή έφτασε το 60%, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, καλείται να προωθήσει άμεσα τις αναγκαίες κρίσιμες μεταρρυθμίσεις. Οι αλλαγές αφορούν...

Άνοδος στις τιμές της αμόλυβδης και του πετρελαίου κίνησης

Η μικρή πτώση που υπήρξε μετά το Πάσχα δεν ήταν για πολύ, μιας και τις τελευταίες 12 ημέρες υπάρχει μια σταθερή άνοδος στις ...