Αρχική Ασφάλιση Αναδρομικά: Ποιους πληρώνει από τον Σεπτέμβριο ο e-ΕΦΚΑ

Αναδρομικά: Ποιους πληρώνει από τον Σεπτέμβριο ο e-ΕΦΚΑ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Σε επιπλέον οικονομική στήριξη χιλιάδων συνταξιούχων προσανατολίζεται η Κυβέρνηση με απώτερο σκοπό την καταβολή από τον e-ΕΦΚΑ μιας σειράς αναδρομικών υποχρεώσεων.

Ειδικότερα, από τον Σεπτέμβριο, βάσει των όσων έχει ανακοινώσει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης θα καταβληθεί αυξημένη, η σύνταξη σε όσους εργάζονται καθώς ο νόμος 4670/2020 μειώνει την «ποινή», με αποτέλεσμα η περικοπή της σύνταξης από 60% να περιορίζεται στο 30%. Σύμφωνα με το νέο θεσμικό πλαίσιο, το νέο ποσό της σύνταξης ισχύει από τον Φεβρουάριο, όταν και ψηφίστηκε ο νόμος Βρούτση.

Να σημειωθεί, ότι οι αυξήσεις αφορούν σε ασφαλισμένους που συνταξιοδοτήθηκαν από τις 28 Φεβρουαρίου 2020 και μετά και ανέλαβαν εργασία ή δραστηριότητα είτε πριν είτε μετά τη συνταξιοδότησή τους, ασφαλισμένους που είχαν ήδη συνταξιοδοτηθεί κατά την ημερομηνία αυτή και ανέλαβαν εργασία, μετά τις 28 Φεβρουαρίου αλλά και ασφαλισμένους που είχαν ήδη συνταξιοδοτηθεί κατά την ημερομηνία αυτή και οι οποίοι είχαν αναλάβει εργασία ή ιδιότητα ή δραστηριότητα, πριν από τις 28 Φεβρουαρίου.

Παράλληλα αύξηση θα δουν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς και περίπου 180.000 συνταξιούχοι που έφυγαν από την εργασία τους μετά από 31 ή και περισσότερα έτη ασφάλισης, καθώς αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης. Οι αλλαγές, ισχύουν αναδρομικά από τον Οκτώβριο του 2019 και κατά συνέπεια, συνταξιούχοι με περισσότερα από 30 έτη δουλειάς, θα δουν την σύνταξή τους επανυπολογισμένη με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι νέες συντάξεις, βάσει του σχεδιασμού, θα καταβληθούν τον Οκτώβριο, ενώ τα αναδρομικά ενός έτους θα δοθούν, εκτός απροόπτου, το Νοέμβριο. Βέβαια, όσοι συνταξιοδοτήθηκαν μετά την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου το Μάιο του 2016 θα πάρουν τις αυξήσεις στις κύριες συντάξεις σε μία δόση.

Από την άλλη πλευρά, συνταξιούχοι που είχαν αποχωρήσει από την εργασία τους πριν από τις 12 Μαΐου του 2016 όταν τέθηκε σε εφαρμογή ο νόμος Κατρούγκαλου εφόσον δικαιούνται αύξηση με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης θα πάρουν τα αναδρομικά σε πέντε συνολικά δόσεις.

Σύμφωνα με πηγές από ΥΠΟΙΚ και Υπουργείο Εργασία  υπάρχουν και περίπου 700.000 συνταξιούχοι που θα έχουν μόνο λογιστικές αλλαγές στο εκκαθαριστικό τους, λόγω της ύπαρξης της λεγόμενης «προσωπικής διαφοράς».

Τέλος, υπενθυμίζουμε, ότι μέχει και 31/12/2020 θα πρέπει σε περίπου 1 εκατομμύριο συνταξιούχους, αναδρομικά για 11 μήνες (από τον Ιούνιο του 2015 έως και τον Μάιο του 2016) τα ποσά των κύριων συντάξεων δηλαδή που κόπηκαν με το δεύτερο μνημόνιο.