Σε λειτουργία έχει τεθεί ήδη η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ μέσω της οποίας μπορούν οι συνταξιούχοι να υποβάλλουν αίτηση για τα αναδρομικά που προκύπτουν από τις περικοπές στα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, που πλέον έχουν κριθεί αντισυνταγματικές με δικαστικές αποφάσεις.
Ερωτηθείς σχετικά με την ηλεκτρονική αίτηση που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ, ο υφυπουργός Εργασίας, Τ. Πετρόπουλος τόνισε ότι με την υποβολή της διακόπτεται η παραγραφή για ένα εξάμηνο και μετά το πέρας του εξαμήνου ο συνταξιούχος έχει 5 χρόνια περιθώριο προκειμένου να προσφύγει δικαστικώς.
Πρόσθεσε ωστόσο ότι: «Εμείς δεν θα τους αφήσουμε να ασκήσουν αγωγή αλλά θα τα πληρώσουμε όλα, εφόσον βέβαια κριθεί οριστικά το ζήτημα από το Συμβούλιο της Επικρατείας».
Ο Υφυπουργός Εργασίας μιλώντας στην ΕΡΤ για την πρόσφατη απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου για επιστροφή περικοπών σε συνταξιούχους ξεκαθάρισε ότι δεν παράγει νομολογία και δεν υπάρχει θέμα αναδρομικότητας. Η επιστροφή αναδρομικών αφορά υποθέσεις που έχουν κριθεί από το ΣτΕ και δεν είναι απόφαση υπέρ όλων, γιατί θίγεται το δημόσιο συμφέρον, τόνισε ο κ. Πετρόπουλος.
Παράλληλα σημείωσε ότι δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να ανταποκριθεί το δημόσιο ταμείο αφού -από τις προηγούμενες κυβερνήσεις- έχει δεσμευθεί η χώρα να μην υπερβαίνει το όριο του 16,2% του ΑΕΠ για τις συντάξεις.
Οι αιτήσεις αφορούν τις µειώσεις του 2012, οι οποίες κρίθηκαν αντισυνταγµατικές από το ΣτΕ το 2015 µε τις αποφάσεις 2287-2288.
Οι μεγάλες ομάδες συνταξιούχων που υπέστησαν τις περικοπές είναι:
- Συνταξιούχοι που είχαν σύνταξη το 2012 μετά και τις παρακρατήσεις πάνω από 1.300 ευρώ και υπέστησαν μείωση 12% στο υπερβάλλον τμήμα της σύνταξής τους.
- Συνταξιούχοι που είχαν το 2012 άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης, μετά και τις προηγούμενες περικοπές, πάνω από 1.000 ευρώ και υπέστησαν το μείωση από 5% έως 20%.
- Συνταξιούχοι που λαμβάνουν επικουρική και υπέστησαν μείωση με τον νόμο 4051 του 2012 από 10% έως και 20%.
- Συνταξιούχοι με πλήρες δώρο Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας στην επικουρική.
Τα βήματα για την αίτηση στον ΕΦΚΑ
Η ηλεκτρονική πλατφόρμα που έχει θέσει σε λειτουργία διευκολύνει τους συνταξιούχους, καθώς με απλά βήματα οι τελευταίοι μπορούν να υποβάλλουν την αίτηση τους, ώστε να μπει…φρένο στη παραγραφή των αξιώσεων τους. Οι συνταξιούχοι μέσα από την πλατφόρμα μπορούν με έξι απλά βήματα να υποβάλλουν την αίτηση τους.
- Οι υποψήφιοι εισέρχονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, η οποία φιλοξενείται στην ιστοσελίδα www.efka.gov.gr. Εκεί, για να εισέλθουν στη πλατφόρμα θα πρέπει να πληκτρολογήσουν τους κωδικούς πρόσβασης στο TAXISNET (ΑΦΜ και ΑΜΚΑ).
- Μόλις το ηλεκτρονικό σύστημα ανάψει το “πράσινο φως” για την είσοδο σας, τότε θα δείτε ότι τα κυριότερα στοιχεία σας θα έχουν ήδη συμπληρωθεί αυτόματα, καθώς αντλούνται από τα μητρώα ασφαλισμένων.
- Για την υποβολή αίτησης , συμπληρώνετε την Περιφερειακή Υπηρεσία του ΕΦΚΑ, στην οποία απευθύνετε την αίτησή σας και τον Αριθμό Μητρώου σας. Η εφαρμογή έχει προσυμπληρώσει τους αριθμούς μητρώου σας.
- Αν θέλετε να απευθύνετε την αίτησή σας σε περισσότερες υπηρεσίες, θα πρέπει να συμπληρώσετε τα κατάλληλα ζεύγη Περιφερειακής Υπηρεσίας και Αριθμού Μητρώου από τις λίστες επιλογής. Αν δεν βρείτε τον αριθμό μητρώου σας στη λίστα, μπορείτε να τον πληκτρολογήσετε.
- Στη συνέχεια για να μπορέσετε να υποβάλετε την αίτηση στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικών Συντάξεων και Εφάπαξ Παροχών θα πρέπει να επιλέξετε τους Τομείς Επικουρικής Ασφάλισης, στους οποίους απευθύνετε την αίτησή σας. Αυτό είναι επίσης εύκολο, καθώς επιλέγετε μέσα από λίστα επιλογής.
- Τέλος, στο ελεύθερο πεδίο το οποίο θα εντοπίσετε στην αίτηση μπορείτε να συμπληρώσετε ο,τι άλλο επιθυμείτε. Για την υποβολή της αίτησης θα πρέπει να κάνετε κλικ στο κουμπί Αποστολή αίτησης.
Αξίζει να υπογραμιστεί ότι σε περίπτωση που ο Αριθμός Δελτίου Ταυτότητας ή τα στοιχεία επικοινωνίας σας έχουν μεταβληθεί, μπορείτε να τα αλλάξετε μέσα από το σύστημα. Εάν διορθώνετε την αίτησή σας, η φόρμα έχει τα στοιχεία που υποβάλλατε κατά την τελευταία αποθήκευση.