Αρχική Ασφάλιση Αναδρομικά: Δείτε το χρονοδιάγραμμα πληρωμών – Αυτός είναι ο κίνδυνος που απειλεί...

Αναδρομικά: Δείτε το χρονοδιάγραμμα πληρωμών – Αυτός είναι ο κίνδυνος που απειλεί το ασφαλιστικό!

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Πλησιάζει η στιγμή που θα δοθούν τα πολυπόθητα αναδρομικά-Βρούτση, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του Dimosio.gr αυτά θα καταβληθούν μέσω αρκετών δόσεων, με τους δικαιούχους των τριών βασικών κατηγοριών των εναπομείναντων δικαιούχων να περιμένουν με μεγάλη ανυπομονησία τις πληρωμές.

Ειδικότερα, οι εν λόγω κατηγορίες συνταξιούχων (σ.σ όσοι έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης) δικαιούνται αναδρομικές αυξήσεις από τον Οκτώβριο του 2019, αλλά δεν τις έχουν λάβει ακόμα, σε αντίθεση με τη μεγαλύτερη μερίδα των “νέων” συνταξιούχων η οποία έχει λάβει τις δικαιούμενες αυξήσεις και αναδρομικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι συνταξιούχοι αυτοί ανάγονται σε περίπου 29.000 και ανήκουν από τη μια σε ειδικές κατηγορίες (λ.χ απασχολούμενοι συνταξιούχοι, συντάξεις λόγω θανάτου όπου ο θανών απεβίωσε μετά τον Οκτώβριο του 2019, καθώς και περιπτώσεις δικαιούχων που απεβίωσαν επίσης μετά τον Οκτώβριο του 2019 και τα ποσά θα καταβληθούν στους κληρονόμους τους), και από την άλλη σε “νέους” συνταξιούχους που βγήκαν στη σύνταξη μετά την 1η Οκτωβρίου του 2019.  Ενώ τέλος στην κατηγορία αυτή ανήκουν και οι  “παλιοί” (δηλαδή εκείνοι που συνταξιοδοτήθηκαν πριν από την 13η Μαΐου 2016) του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του Dimosio.gr, είναι πολύ πιθανό, αρκετοί από αυτούς τους 29.000 συνταξιούχους να λάβουν τις αυξήσεις και τα αναδρομικά που δικαιούνται στο αμέσως επόμενο διάστημα μαζί με τις τρέχουσες καταβολές των συντάξεων Σεπτεμβρίου.

Από την άλλη πλευρά, η καταβολή των αυξήσεων και των αναδρομικών στους εναπομείναντες συνταξιούχους θα γίνει σταδιακά στο εγγύς μέλλον.

Να σημειωθεί, ότι σχετικά με τους “νέους” συνταξιούχους που βγήκαν μετά την 1η Οκτωβρίου του 2019 στη σύνταξη, ανώτατες πηγές του Υπ.Εργασίας αναφέρουν στο Dimosio.gr ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο e-ΕΦΚΑ να προχωρήσει σε άμεσο “ξεπάγωμα”  της καταβολής των αυξήσεων και των αναδρομικών τους.

Εν κατακλείδι, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, δεν έχουν αποκλειστεί και οι “παλιοί” συνταξιούχοι, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχει υπάρξει ξεκαθάρισμα σχετικά με τον χρόνο καταβολής των αυξήσεων και των αναδρομικών τους, με την Κυβέρνηση να “στοχεύει” σε ταυτόχρονη απόδοση αναδρομικών και αυξήσεων αφενός στους “παλιούς” συνταξιούχους του δημοσίου και αφετέρου στους “παλιούς” συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα, δίχως όμως να είναι ρεαλιστική επιλογή το να υπάρξει ταυτόχρονη πίστωση των χρημάτων και στις δύο αυτές κατηγορίες συνταξιούχων.

Και στο βάθος….νέα αναδρομικά!
“Καμπανάκι” για νέα αναδρομικά, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι του δημοσίου διεκδικούν την επιστροφή αναδρομικών ποσών από μνημονιακές περικοπές και ειδικές εισφορές, ύψους από 1,5 έως και 2 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με το δικαστικό ρεπορτάζ του Dimosio.gr,  στη συγκεκριμένη περίπτωση διεκδίκησης αναδρομικών, το Ελεγκτικό Συνέδριο παρέπεμψε στην Ολομέλειά του τρία προδικαστικά ερωτήματα για το συγκεκριμένο ζήτημα.
Ειδικότερα, όπως σχολιάζουν στο Dimosio.gr καλά πληροφορημένες δικαστικές πηγές, η Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου θα πρέπει να πάρει μια απόφαση για περικοπές που εφαρμόστηκαν στις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων, με έμφαση στα μνημονιακά έτη από το 2012 και ύστερα!
Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών του κλάδου, οι νέες αυτές δικαστικές περιπέτειες του Κράτους, εκτιμάται, ότι επηρεάζουν σωρευτικά περίπου 300.000 σημερινούς συνταξιούχους, ενώ το δημοσιονομικό κόστος υπολογίζεται σημαντικά πάνω από το 1,5 δισ. ευρώ, με τις εξελίξεις να κορυφώνονται εντός των επόμενων μηνών.