Αρχική Υγεία Aναδιαπραγμάτευση με τον ΕΟΠΥΥ για τις νέες συμβάσεις ζητούν οι γιατροί

Aναδιαπραγμάτευση με τον ΕΟΠΥΥ για τις νέες συμβάσεις ζητούν οι γιατροί

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Την αντίθεσή του τόσο με τις συμβάσεις των ιατρών ειδικοτήτων με τον ΕΟΠΥΥ, όσο και με τις ρυθμίσεις που προωθούνται και αφορούν τη συνεχιζόμενη ιατρική εκπαίδευση και τη λειτουργία των επιστημονικών εταιρειών, εκφράζει το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ).

Το υπουργείο Υγείας απηύθυνε πρόσκληση στον ΠΙΣ για συνάντηση Ομάδας Εργασίας και αφορά τη διαμόρφωση των όρων και προϋποθέσεων των νέων συμβάσεων ιατρών, λοιπών ειδικοτήτων, πλην οικογενειακών ιατρών.

Σύμφωνα με τον ΠΙΣ για να προχωρήσει η συζήτηση της Ομάδας Εργασίας, θα πρέπει να διευκρινιστεί από το υπουργείο Υγείας εάν υπάρχει διάθεση για συλλογική σύμβαση μεταξύ του ΕΟΠΥΥ, του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και των κατά τόπους Ιατρικών Συλλόγων της χώρας με:

– Ελεύθερη επιλογή ιατρού.

– Κατά πράξη και περίπτωση αμοιβή.

– Αξιοποίηση του εξωνοσοκομειακού ιατρικού δυναμικού της χώρας.

– Κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού σε επισκέψεις.

Επίσης, ο ΠΙΣ ζητά αναδιαπραγμάτευση της σύμβασης του ΕΟΠΥΥ με τους οικογενειακούς ιατρούς με απάλειψη του gatekeeping, το οποίο αποτελεί φραγμό για τις συμβάσεις με τους ιατρούς λοιπών ειδικοτήτων.

Ακόμη, ζητεί από τον ΕΟΠΥΥ να καλύψει τις ασφαλιστικές εργοδοτικές εισφορές των ιατρών με τους οποίους θα συμβληθεί. Επίσης, ο Π.Ι.Σ. ζητά από τη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, να μην προχωρήσει στην κατάθεση του νομοσχεδίου για τη Συνεχιζόμενη Ιατρική Εκπαίδευση -Ιατρικές Επιστημονικές Εταιρείες – Κε.Σ.Υ.. Ζητά, τη διατήρηση της διοικητικής- οικονομικής- επιστημονικής αυτοτέλειας και της νομικής μορφής των Ιατρικών Εταιρειών με διατήρηση της επωνυμίας τους και διατήρηση του ρόλου του Κε.Σ.Υ. ως γνωμοδοτικού οργάνου και όχι ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου.