Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου, 2024

Αλλάζουν οι προϋποθέσεις χορήγησης του επιδόματος ανεργίας ΟΑΕΔ- ΔΥΠΑ

Αλλάζουν οι προϋποθέσεις χορήγησης του επιδόματος ανεργίας ΟΑΕΔ- ΔΥΠΑ, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους θα έρθουν οι αλλαγές του επιδόματος, το οποίο θα είναι πάνω από  479 ευρώ για τους πρώτους 6 μήνες για όσους εργάζονται με πλήρη απασχόληση

Οι προϋποθέσεις χορήγησης του νέου αυξημένου επιδόματος ανεργίας για τους πρώτους 6 μήνες ανεργίας θα είναι:

 • Η απασχόληση πριν την απόλυση να είναι πλήρους απασχόλησης και όχι μερική απασχόληση ή εκ περιτροπής και
 • Να έχει εργαστεί ο άνεργος περισσότερα από 4 χρόνια.
 • Έτσι με τις προϋποθέσεις αυτές μελετάται το επίδομα ανεργίας να ανέλθει πάνω από τα 550 ευρώ για τους πρώτους 6 μήνες καταβολής του επιδόματος ανεργίας. Παράλληλα εξετάζεται με το νέο καθεστώς να αλλάξει και το ποσό του επιδόματος ανεργίας για όσους εργάζονται με μερική απασχόληση. Ο άνεργος που εργάζεται σήμερα με μερική απασχόληση και λαμβάνει αν απολυθεί επίδομα ανεργίας 479 ευρώ με το νέο καθεστώς δεν θα λάβει το ίδιο ποσό ανεργίας καθώς ο μισθός του είναι χαμηλότερος από το ποσό του επιδόματος ανεργίας.
 • Αυτή την περίοδο η ΔΥΠΑ μαζί με το υπουργείο Εργασίας έχουν ζητήσει τεχνική βοήθεια από τον ΟΟΣΑ προκειμένου να καταλήξουν στις τελικές ρυθμίσεις των αλλαγών.
  Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, για την πρώτη περίοδο της πιλοτικής εφαρμογής το επίδομα θα είναι διττό. Στην Αττική και στις περιοχές που θα επιλεγούν θα συνδεθεί με τους μισθούς, ώστε να αξιολογηθεί η απόδοσή του, και στην υπόλοιπη χώρα θα εξακολουθήσει η χορήγηση του υπάρχοντος επιδόματος, σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews.Βασικός στόχος του νέου πλαισίου που θα διέπει το επίδομα ανεργίας, είναι η σύνδεση αυτού με τον πρότερο εργασιακό μισθό και ασφαλιστικό βίο του ανέργου.

  Συγκεκριμένα θα προβλέπεται ότι το πρώτο χρονικό διάστημα μετά την απόλυση να δίδεται στον άνεργο αυξημένο ποσό επιδόματος – πιο κοντά στον μισθό του – το οποίο θα καταβάλλεται για 6 μήνες και στην συνέχεια θα πέφτει στο σημερινό όριο των 479 ευρώ τον μήνα.

  Επίσης στο νέο «καθεστώς» θα λαμβάνεται υπόψιν ο μέσος μισθός που είχε ο άνεργος ως πρώην εργαζόμενος την τελευταία 4ετία. Βάσει αυτού θα υπολογίζεται ένα ποσοστό 55%-60% που θα ισχύει για τους πρώτους 6 μήνες. Στη συνέχεια για το δεύτερο εξάμηνο μελετάται ο άνεργος να λαμβάνει 479 ευρώ, το ποσό δηλαδή που ισχύει σήμερα.

  Για παράδειγμα αν ένας άνεργος, ως εργαζόμενος την τελευταία 4ετία είχε μέσο μισθό 4ετίας 1.500 ευρώ, τότε θα λάβει το πρώτο εξάμηνο περίπου 800 ευρώ/μήνα ενώ το δεύτερο εξάμηνο θα λάβει τα 479 ευρώ.

  Σήμερα το επίδομα ανεργίας ανέρχεται στο 55% του βασικού ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, πολλαπλασιαζόμενο επί 25, και προσαυξάνεται κατά 10% για κάθε προστατευόµενο µέλος. Το βασικό επίδομα σήμερα είναι 479 ευρώ, ενώ καταβάλλεται μέχρι 12 μήνες για όσους έχουν εργαστεί για διάστημα τουλάχιστον 250 ημερών κατά το τελευταίο 14μηνο, αφαιρουμένων των 2 τελευταίων μηνών, ενώ οι μήνες καταβολής του είναι λιγότεροι, 5-10 μήνες, για όσους έχουν εργαστεί από 125 έως και 249 μέρες.

  Μετά την έναρξη καταβολής του επιδόματος ανεργίας οι άνεργοι θα πρέπει υποχρεωτικά να παρακολουθούν προγράμματα επανακατάρτισης που θα ορίζει η ΔΥΠΑ. Αν κάποιος άνεργος δεν παρακολουθήσει ή διακόψει τη συμμετοχή του, τότε θα διακόπτεται η καταβολή του επιδόματος.

 • Επίσης, θα χάνεται το επίδομα αν η ΔΥΠΑ του βρει εργασία σε αντικείμενο ίδιο με το αντικείμενό του και την αρνηθεί.

  Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις 

Διαβάστε ακόμη:

Ένταση επικράτησε μετά το μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης

Ένταση επικράτησε μετά το μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας και της...

Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Ηλίας Λογοθέτης

Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Ηλίας Λογοθέτης, σε ηλικία 85 ετών,...

Μητσοτάκης για Τέμπη: Οι ένοχοι θα τιμωρηθούν – Σκύβουμε το κεφάλι στη μνήμη των 57αθώων

Μητσοτάκης για Τέμπη: Οι ένοχοι θα τιμωρηθούν - Σκύβουμε...

Ενημερωτικό Δελτίο

ΔΥΠΑ: Έρχεται νέο πρόγραμμα κατάρτισης εργαζομένων για Τεχνητή Νοημοσύνη

ΔΥΠΑ: Έρχεται νέο πρόγραμμα κατάρτισης εργαζομένων για Τεχνητή Νοημοσύνη, το νέο πρόγραμμα κατάρτισης της ΔΥΠΑ θα αφορά στη χρήση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης, με χρηματοδότηση από το Ταμείο...

Υπεγράφη η ΣΣΕ για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων για τις ΔΕΥΑ όλης της χώρας

Υπεγράφη η ΣΣΕ για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων για τις ΔΕΥΑ όλης της χώρας Η ισχύς της ΣΣΕ αρχίζει από 01.01.2024 έως...

Μήνυση συνταξιούχων κατά του ΕΦΚΑ για τον επανυπολογισμό των συντάξεων

Μήνυση συνταξιούχων κατά του ΕΦΚΑ για τον επανυπολογισμό των συντάξεων Μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα, σε βάρος του e-ΕΦΚΑ, κατέθεσε το ΕΝΔΙΣΥ, διαμαρτυρόμενο για μη εφαρμογή...

Έκτακτο δώρο Πάσχα: Ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι – Τι ποσά θα λάβουν

Έκτακτο δώρο Πάσχα: Ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι, τι ποσά θα λάβουν Έκτακτο επίδομα Πάσχα σχεδιάζει να δώσει η κυβέρνηση στα ευάλωτα νοικοκυριά, αντίστοιχο με αυτό που...